SC Premium Porc Negreni sub asaltul contestatarilor

0
1102

   În 27 noiembrie 2017, în sala de şedinţe a Consiliului Local Scorniceşti, a fost organizată o întâlnire între reprezentanţi ai locuitorilor din Negreni şi ai conducerii societăţii Premium Porc, întâlnire „moderată” de primarul Ion Prioteasa, în prezenţa unor consilieri locali şi ai unor conducători de instituţii judeţene precum: Direcţia de Sănătate Publică Olt, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt. Scopul întâlnii: analiza impactului pe linie de mediu privind extinderea crescătoriei de porci de la Negreni. Ziarul nostru, singurul prezent din partea presei locale la această întâlnire, şi-a exprimat deja punctul de vedere, dar revenim cu o expunere mai largă.

           Ferma din Negreni a fost construită în 1980, iar când, în august 2013, compania Premium Porc a cumpărat-o de la societatea pe care o condusese sinucigaşul Constantin Şpak, avea 12 clădiri, dintre care 8 au fost complet renovate şi echipate cu tehnologie daneză. Precizăm că Premium Porc este un grup de companii înfiinţat în 2006, cu activitate integrată în agrobusiness, deţinut de o companie holding din Danemarca, cu sediul în judeţul Vrancea. În cei 11 ani de activitate, a reuşit să devină al doilea mare producător de carne de porc din România. Numai pentru achiziţionarea şi modernizarea fermei de la Negreni, grupul a investit 8,5 milioane de euro. Capacitatea de producţie a celor 8 hale aflate în funcţiune este de 30.000 de porci anual. Când şi celelalte 4 hale vor fi date în funcţiune, producţia anuală a întregului complex va fi de 60.000 de porci. Numai că aici, în acest punct ce priveşte extinderea capacităţii de producţie a fermei, lucrurile se împotmolesc rău, aparent fără o cale de ieşire.

         Mai trebuie spus că, de la început, societatea a păşit cu stângul în ce priveşte respectarea legislaţiei în vigoare. În primul rând, dacă autorizaţia integrată de mediu deţinută de firma lui Şpak a fost transferată noilor proprietari ai fermei, prin decizia de transfer din 20 august 2013, ulterior, în condiţiile în care pe amplasamentul fermei au intervenit modificări, noii proprietari trebuiau să solicite revizuirea autorizaţiei. În plus, conducătorii fermei nu au respectat Ordinul 119/2014, care prevede ca distanţa între complexul de porci şi locuinţele sătenilor să fie de minim 1.500 de metri. Or, prin extindere, ferma s-a apropiat până la 100 de metri de primele case. „Mai are puţin şi ne intră în dormitoare”, s-a plâns unul dintre participanţii la întâlnirea amintită mai sus. Somat de cetăţeni să răspundă la întrebarea dacă societatea respectă legile româneşti, reprezentantul investitorilor din Negreni a răspuns pe un ton tăios: „Premium Porc Negreni funcţionează cu respectarea tuturor legilor în vigoare. Punct!”. Am pune şi noi punct aici dacă nu ne-ar frământa o nedumerire: dacă respectă legile în vigoare, atunci cum se explică cele trei amenzi consistente pe care Garda de Mediu i le-a aplicat în 2016? Sau lucrurile stau exact aşa cum le-a descris un alt localnic participant la întâlnire: „Ecosistemul e distrus pe 50 de ani de aici înainte. Nici păsările nu mai cântă acolo”?

          Principala problemă de care se plâng localnicii este cea a mirosului insuportabil care se degajă dinspre fermă. „De ce nu s-or fi extins spre câmp? mai întreabă, retoric, un localnic. Că le dădeam eu câte hectare aveau nevoie”. Chiar aşa, ne întrebăm şi noi: de ce a trebuit să se extindă spre sat, şi nu spre câmp? Iar acum, dacă tot s-au extins spre sat, de ce nu-i implică şi pe cetăţeni în rezolvarea problemei? Când primarul Ion Prioteasa a încercat să-i mai liniştească, anunţând că mirosurile din zonă s-au mai atenuat datorită ultimelor măsuri luate de conducerea fermei, reacţia oamenilor a fost vehementă, acuzându-l pe primar de pactizare cu duşmanul. „De când au venit îşi tot iau angajamente, a sărit cu gura o tânără blondă, din hainele căreia emanau arome de parfum fin. N-au investit nimic din ce au promis, n-au făcut nimic ca să ne protejeze, numai de promisiuni sunt în stare când e vorba de viaţa noastră”.

          Pe de altă parte însă, ca să fim drepţi până la capăt, se cuvine să mai subliniem un lucru: prezenţa în zonă a SC Premium Porc înseamnă pentru bugetul local o contribuţie de 334.000 lei anual (circa 72.000 de euro) impozite pe terenuri şi clădiri. În plus, conform crezului asumat potrivit căruia societatea este preocupată nu numai de dezvoltarea afacerii sale, ci şi de dezvoltarea unei relaţii durabile cu cetăţenii din localitatea Negreni, în fiecare an se organizează de către Premium Porc evenimente precum: Ziua copilului, pe 1 iunie, sau „Moş Crăciun la Negreni”, când toţi elevii de la Şcoala Generală „Ion Popescu Negreni” primesc daruri. Totodată, copiii din Negreni beneficiază de lecţii gratuite de limba engleză în cadrul Clubului de Engleză, susţinut financiar de Premium Porc. Tot această societate a finanţat cu 15.000 lei construirea noii săli de sport/sală de festivităţi a şcolii generale şi a contribuit cu 10.000 de euro la lucrările de drenare în jurul bisericii din Negreni, în urma cărora a fost stopată infiltrarea apei în lăcaşul de cult. De asemenea, la 23 noiembrie 2017, Premium Porc a organizat ce-a de-a doua ediţie a concursului „Negreni – Tradiţie, Cultură, Poezie”, în scopul dezvoltării şi cultivării aptitudinilor artistice şi pentru învăţătură ale şcolarilor şi preşcolarilor din localitate. În sfârşit, în ianuarie 2018, compania intenţionează să organizeze a doua ediţie a sărbătorii „Ziua satului Negreni”, iniţiativă ce s-a bucurat de un real succes la prima sa ediţie, din 23 ianuarie 2017. Sunt acţiuni prin care SC Premium Porc caută, cum am spus, să dezvolte o relaţie durabilă cu localnicii, să şi-i apropie, să si-i facă prieteni. Problema este însă cum să-i împace pe cei nu puţini (am numărat aproape 100 de persoane prezente la întâlnirea de mai sus) care locuiesc în apropierea fermei şi care nu mai acceptă amânarea la nesfârşit a unei soluţii satisfăcătoare. Li s-a propus chiar ca o dată pe an, de Crăciun, să primească din partea firmei câte o carcasă de porc în schimbul renunţării din partea lor de a mai creşte porci în gospodăriile proprii, care şi ele contribuie la accentuarea disconfortului olfactiv. Propunere respinsă,  unii gândindu-se chiar la soluţia radicală a încetării activităţii din fermă. „Ce atâta dorinţă ca această fermă să funcţioneze? întreabă apăsat unul dintre aceştia. Înainte de 1989, n-aveam ce face, era sarcină de partid. Dar acum cine ne mai obligă să ţinem această fermă în uşa noastră”. Alţii, mai înţelegători, s-au arătat chiar dispuşi să se strămute şi au propus organizarea unui referendum în acest sens, cu condiţia însă ca SC Premium Porc să le finanţeze construcţia noilor locuinţe.

         Tocmai când încercam să desluşesc o concluzie de încheiere a acestor discuţii, brusc, oamenii au început să se ridice şi să părăsească sala. Poate n-am înţeles eu, mi-am zis, şi am întrebat în stânga şi-n dreapta, primind de peste tot aceeaşi ridicare din umeri. Foarte puţin, pe deasupra capetelor oamenilor, am reuşit să disting ceva care suna ca o chemare la organizarea unei plecări spre Bucureşti, la preşedinţie, după sărbători. Dar nimeni nu mai asculta. Şi nici nu s-au atins de bucatele alese,  întinse îmbietor pe o masă încăpătoare, cu care Premium Porc a ţinut să-i cinstească pe participanţii la acestă întâlnire. Cineva întrebase din partea cui sunt, iar răspunsul primit probabil că le-a tăiat tuturor pofta de mâncare.

 

                                                   Constantin Smedescu