Şase patroni ai unor societăţi din Slatina, Izvoarele şi Miercurea Ciuc, amendaţi de ITM . Vezi ce nereguli au găsit inspectorii de muncă

0
1123

Patronii a şase societăţi din Slatina, Izvoarele şi Miercurea Ciuc  au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei şase patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 140.000 lei.

Potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, cei şase angajatori  foloseau şapte persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Două dintre persoane au fost identificate la o fabrică de pâine din Slatina, o persoană a fost identificată la o societate de comerţ din Izvoarele, în timp ce o altă persoană a fost depistată muncind la negru la o firmă de arhitectură din Slatina. De asemenea, inspectorii de muncă au mai identificat la o societate de comerţ din municipiul reşedinţă de judeţ o persoană căreia patronul nu îi încheiase contract de muncă în formă scrisă, iar o altă persoană a fost identificată prestând activitate într-un bar din Slatina fără a avea forme legale de angajare. Nu în ultimul rând, inspectorii ITM Olt au mai identificat la o societate din Miercurea Ciuc, care desfăşoară activităţi de întreţinere şi reparaţii auto pe raza judeţului Olt, o persoană care muncea la negru. De altfel, în luna noiembrie, inspectorii de muncă au verificat 236 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate 169 de sancţiuni, din care 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 181.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 303 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: încheierea contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, transmiterea contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, în Revisal la termenele legale; aspecte privitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; acordarea și verificarea folosirii echipamentului individual de protecție; evaluarea riscurilor pentru accidentare și îmbolnăviri profesionale.

Ilie Bîzoi