Salariul mediu net, mai mare cu 165 de lei din decembrie anul trecut

0
252

Un cetățean român a câștigat un salariu mediu nominal net de 2.629 lei, în decembrie anul trecut, în creştere faţă de luna precedentă cu 165 lei, după cum informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari  schimbări ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.481 lei).

„Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 108,1%. Indicele câştigului salarial real a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2017”, informează INS.

În majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigurilor salariale medii nete a fost considerabil mai ridicat în luna decembrie 2017 față de luna noiembrie a aceluiași an.

„Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, menţionează sursa citată.