S-A DAT STARTUL RECENSĂMÂNTULUI DE PROBĂ AL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR ÎN SLATINA ȘI BREBENI

0
318

Direcția Regională de Statistică (DRS) Olt a început miercuri, 10 martie, autorecenzarea, etapă a Recensământului de probă al populației și locuințelor din luna martie 2021, în care persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrare. Astfel, la nivelul județului Olt, Recensământul Populației și Locuințelor de probă se va desfășura în 620 de gospodării din municipiul Slatina și 488 de gospodării din comuna Brebeni. 

 Este vorba despre gospodării din Brebeni și cartierele Steaua și Clocociov ale Slatinei, informații privind eșantionul selectat pentru recensământul de probă fiind disponibile pe site-ul DRS Olt, la adresa https://olt.insse.ro. „Este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași. Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală, iar pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată de fiecare, la preînregistrare”, a precizat directorul executiv al DRS Olt, Eugeniu Velcea.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual, iar autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.

„Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-CoV-2 este recomandată autorecenzarea prin completarea chestionarului online. Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, a adăugat Velcea.

Statisticienii îi îndeamnă și pe restul locuitorilor din Slatina și Brebeni care au primit pliantul în cutia poștală să se autorecenzeze până în data de 16 martie.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.

Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000-5.000 lei.