România și Serbia construiesc Porțile de Fier III

0
264

România deține în prezent Hidrocentralele Porțile de Fier I și Porțile de Fier II iar în viitor va apărea Porțile de Fier III, un proiect de o importanță deosebită care se va realiza în colaborare cu Serbia.

Guvernul Serbiei a anunțat construcția hidrocentralei(HE-Porțile de Fier) 3, un proiect de importanță deosebită, transmite Ministerul Minelor și Energiei din Serbia (MRE).
După cum afirmă MRE în anunțul său din 20 mai, se lucrează în coordonare cu România și reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte strategice din regiune, informează Radio Europa Liberă.

Au fost formate echipe în Serbia și România pentru construcția acelei hidrocentrale. De asemenea, proiectul general și studiul de fezabilitate anterior au fost finalizate. Despre asta au discutat luni la Belgrad ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, și ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoja.

Totodată, autoritățile sârbe au adus în discuție și Porțile de Fier 2 despre care au spus că revitalizarea acesteia ar trebui să înceapă în 2025, după ce renovarea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost finalizată și durata de viață a acesteia a fost prelungită cu cel puțin 30 de ani.

Porțile de Fier 1 a fost pusă în funcțiune în mai 1972, în timp ce Porțile de Fier 2 este în funcțiune din 1985.

Potrivit site-ului Elektroprivreda Srbije (EPS), Porțile de Fier 3 va fi o centrală hidroelectrică reversibilă ce ar fi ridicată la kilometrul 1007 al Dunării.
Apa va fi captată din Lacul Porțile de Fier și pompată în cele două bazine superioare în perioadele în care sistemul energetic sârb are un surplus de energie electrică.
În zilele de sarcină maximă, ar funcționa ca o centrală de stocare.

Planul e ca toate cele trei centrale electrice din sistemul Porțile de Fier să aibă o putere totală de 2.400 de megawați.

Cele două hidrocentrale existente au o capacitate de 1.605 megawați – 20 la sută din producția totală anuală de energie electrică din Serbia.

Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a spus despre proiect că se lucrează în coordonare cu România și reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte strategice din regiune, informează Radio Europa Liberă.