România privită de Estonia și Republica Moldova

0
192

Imaginea României înafara granițelor este definită de experiența pe care cetățenii străini o au atunci când interacționează cu români, cu obiceiurile noastre, tradițiile, cu atitudinile, ideile noastre.

Am stat de vorbă cu doi studenți. Doina din Republica Moldova, care a ales să studieze la Universitatea din Craiova și căreia îi surâde idea de a rămâne aici după finalizarea studiilor.

”Părerea mea generală despre România este că aceasta este o țară prosperă și bine dezvoltată, dar care desigur încă mai are mult de lucru. Oamenii mereu au fost foaaarte binevoitori cu mine, rare au fost momentele când am avut experiențe neplăcute. Mereu sunt foarte drăguți și te ajută, discută și dezvoltă vreo temă dacă este cazul”, îmi povestește Doina.

Are și câteva sugestii pentru noi: ”Ce aș vrea să schimb este ceea ce ar vrea orice roman…Dar așa ca părere din afară ar fi okay să existe o organizare mai bună… în multe domenii, și învățământ, și domeniul public. Pe alocuri se întâlnește haos și puțină neconcordanță. Trebuie rezolvată și problema miilor de familii care trăiesc în dezolanță și sărăcie. Sau problema locuitorilor din munți care nu au nici energie electrică măcar. Experiențe frumoase am avut des, când șoferul de la taxi îmi povestește istorii despre familie, când tanti de la vreun birou te ajută și zâmbește chiar dacă nu e de domeniul ei problema ta, când ești primită cu zâmbet oriunde te-ai duce. Clar că am avut parte și de experiențe neplăcute, dar acestea sunt foarte minore.”

Martin este din Estonia și a stat trei luni la Târgu Jiu în cadrul unui proiect Erasmus. Am fost curioasă să știu cu ce impresie s-a întors acasă.

”Contactul cu țara voastră nu a fost suficient de personal pentru a avea o evaluare precisă. Nu consider că am stat o perioadă atât de mare încât să am o părere generală și foarte concretă. Agresiunile întâlnite au nevoie de o rezolvare, iar prin comparație cu ce este în țara mea comunitățile locale nu sunt atât de bine puse la punct. De asemenea, locația unde eu am stat a fost destul de rurală, este un segment necunoscut pentru mine, eu fiind crescut numai în mediul urban. Românii sunt foarte prietenoși cu străinii. A fost o diferență accentuată în comparație cu Bulgaria, unde aproape toate contactele cu personalul de serviciu au fost foarte dure și neplăcute. Oamenii păreau mai fericiți, dar mai era încă o mentalitate pe care aceștia o numeau „Europa de Est” sau „societatea post-sovietică”. În esență, ea constă în posedarea unei puteri hierarhice și aproape autoritare într-o companie între angajați și șef. ”, îmi explică estonianul.

Acesta spune că în România este mai sigur să călătorești prin comparație cu Bulgaria: ”România și Bulgaria sunt considerate ultimele două state ale Uniunii Europene, eu am stat câte puțin în fiecare. Pot spune că România este mai prietenoasă, are un alfabet mai bun și cu ușurință pot înțelege ce vor cetățenii să-mi comunice.”

Martin încheie discuția cu un amănunt amuzant: ”Sunt o mulțime de zvonuri despre țigani care se plimbă cu căruța pe stradă, dar eu nu am văzut niciunul!”