Preţul energiei electrice a crescut pe bursă cu aproape 20% în doar o lună. Zile în şir, în România s-a vândut cel mai scump curent din Europa, potrivit economica.net
Preţul mediu de închidere a Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU), piaţa spot a energiei electrice a fost, în iulie, de 230,94 lei/MWh, potrivit ultimei situaţii prezentate de Operatorul Comercial al Pieţei de Energie şi Gaze (OPCOM), administratorul PZU. Preţul este cu 19% mai mare decât cel înregistrat în luna anterioară, şi cu 68% mai mare faţă de cel înregistrat în luna iulie a anului trecut.
De ce e importantă evoluţia PZU? Deşi reprezintă doar o piaţă spot, pe care, teoretic, se tranzacţionează doar energia care nu a putut fi contractată pe termen lung, PZU a ajuns să devină o piaţă foarte lichidă pentru tranzacţiile cu energie electrică. Potrivit datelor OPCOM , luna trecută pe PZU s-a tranzacţionat echivalentul a peste 46% din consumul naţional de electricitate, cu un maximum de 52%, pe data de 30 iulie.
Volumul mediu orar tranzacţionat a fost de 2.868 MWh, în iulie, în creştere cu 23% faţă de luna anterioară. Or, este clar că mai multă energie cumpărată de aici, la aceste preţutri, va avea un impact final în factura de electricitate a consumatorilor, aşa cum s-a întâmplat deja la 1 iulie: preţurile la energia electrică furnizată în regim reglementat au crescut cu 8% la nivel naţional, cu un vârf de 11,6% în Bucureşti, tocmai din cauza creşterii abrupte a preţurilor de pe PZU din iarnă.
„Preturile pe bursa de energie continuă să fie la un nivel foarte ingrijorător.Lucrurile se întamplă într-un context: producţie hidro şi eolian la un nivel scazut, cantităţi care merg în contracte la export, o piaţă pentru ziua de maine nesustenabil de mare, o transparenţă extremă care a inceput sa produca efecte negative”, scria pe pagina sa de facebook fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, la începutul lunii august.
Iar situaţia se va repeta şi în această lună, pentru că, pe data de 3 august, pe PZU s-a înregistrat, în câteva intervale orare, un preţ de 570 lei/MWh, nivel foarte apropiat de recordul din iarnă.
Potrivit datelor publicate de Europex, o asociaţie a platformelor de tranzacţionare a energiei electrice din Europa, începând din 4 august, preţul mediu de pe piaţa spot din România a fost cel mai mare din Europa.