REFORMĂ LA INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII

0
661

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi al Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat joi elaborarea unui proiect de act normativ privind reforma instituţională a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), unitate subordonată MDLPA, prin desfiinţarea structurilor intermediare ale acestuia şi reducerea costurilor aferente.

În prezent, ISC are atât aparat central, cât și inspectorate regionale și județene. O analiză asupra activității inspectoratului a relevat, arată ministrul, o suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean.

„19 atribuţii ale inspectorilor şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale inspectoratelor şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean ale aceloraşi posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor. Din aceste considerente, este necesară o reformă instituţională privind eliminarea nivelului intermediar, şi păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetăţean, cel judeţean”, a declarat Attila
Potrivit ministrului Dezvoltării ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții. Din analiză a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional.

Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean. Totodată, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni

Inspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.

„Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, spune ministrul.
Acesta a subliniat că toate celelalte unități din subordinea ministerului au cel mult două niveluri de organizare a structurii.
Ministrul Attila a anunțat că săptămâna viitoare va supune dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost înfiinţat prin Ordonanţa de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 26 din 2013 a fost organizat nivelul regional al structurii acestei unităţi.
sursa foto: infoconstruct.ro