Căldura excesivâ reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Iată câteva recomandări generale pentru populaţie:
–Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
-Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
-Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
-Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);
-Purtați pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
-Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
-Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
-Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
-Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
-Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
-O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
-Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
-Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
–Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
-Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
-Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
-Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale;
-Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
–creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
-hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;
-alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice functionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
este interzis consumul de alcool şi cafea in timpul caniculei;
-se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbracaminte uşoară din din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
–reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
-asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
-alternarea efortului dinamic cu cel static;
-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
–asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
-asigurarea echipamentului individual de protecţie;
-asigurarea de duşuri.