Puteti tine pesti salbatici ca animale de companie, in acvariu?

0
337

Puteti tine pesti salbatici ca animale de companie acasa, intr-un acvariu, si multi oameni o fac. Este o modalitate usoara de a crea o configuratie de acvariu distinctiva si ieftina, cu pestii pe care ii gasiti in lacurile si paraiele locale. Multi pesti de apa dulce sunt destul de frumosi de privit atunci cand sunt tinuti intr-un acvariu bine gestionat, cu iluminare adecvata.

Cu toate acestea, trebuie sa va ganditi la multe inainte de a va decide sa construiti o astfel de configuratie. Aceleasi sfaturi valabile pentru un acvariu tropical se aplica si unui acvariu cu pesti nativi.

La fel ca in cazul unui acvariu tropical cu pesti de apa dulce va trebui sa va dati seama de dimensiunea corecta a acvariului pentru pestele nativ pe care intentionati sa-l pastrati, precum si de temperamentele si nevoile lor de ingrijire.

Acest articol va poate da cateva idei despre cum sa incepeti sa tineti acesti pesti in acvariul de acasa. Va sugeram sa faceti cat mai multe cercetari posibil si sa cereti multe opinii inainte de a intreprinde un astfel de proiect.

De asemenea, ar fi intelept sa cititi regulamentele locale si de stat pentru prinderea si pastrarea animalelor salbatice. De fapt, sa incepem chiar cu acest lucru.

Este legal sa tineti pesti salbatici intr-un acvariu?

Daca intentionati sa pastrati pesti nativi, merita sa cercetati legea. Daca luati peste vanat din salbaticie inseamna ca pescuiti. Nu conteaza daca ii pescuti pentru hrana sau sa ii tineti intr-un acvariu. Trebuie sa aveti licenta de pescuit si trebuie sa respectati reglementarile privind sezonul, marimea si limita.

Regulamentul complet este desigur mult mai lung si mai complex decat acest rezumat. Exista seturi separate de reguli pentru momeala, reptile si amfibieni. Studiati reglementarile in vigoare cu privire la ce specii de pesti puteti pescui si tine in captivitate.

Reglementarile stabilite prin lege sunt menite sa mentina sanatatea populatiilor de pesti salbatici. Neactionand conform legilor nu ajutati pestii sau habitatul lor natural. In plus, riscati si o amenda consistenta daca sunteti prins incalcand legea.

Luati in calcul ca pot exista reguli specifice cu privire la eliberarea animalelor captive inapoi in salbaticie, chiar daca acestea au crescut in salbaticie. De obicei, aceste legi sunt menite sa previna raspandirea bolilor in populatiile salbatice. Pot exista chiar legi referitoare la transportul pestelui. Daca legile locale nu va permit sa capturati pesti pentru acvariul dvs., poate ii puteti cumpara.

Pe scurt, inainte de a va face un acvariu cu pesti nativi, consultati legile.

Configurarea corecta a acvariului pentru pesti nativi

La fel ca pestii tropicali pe care i-ati cumpara dintr-un magazin, pestii dvs. locali, nativi, necesita o configuratie adecvata a acvariului pentru a prospera. Luati in considerare dimensiunea adulta a pestelui pe care intentionati sa-l pastrati.

Avand in vedere ca pestii salbatici sunt mult mai mari ca dimensiune, intrebarea devine nu daca puteti tine pesti salbatici ca animale de companie, in acvariu ci daca ar trebui. Acesti pesti ar depasi chiar si cele mai mari acvarii.

Luati in considerare nevoile lor de ingrijire. Ce mananca? Unele specii de pesti prefera hrana vie, cum ar fi viermii sau chiar pestii mici.

Stiti ce specii de pesti pot convietui? La fel ca in cazul pestilor mai mici dintr-un acvariu tropical, aceasta este o preocupare si intr-un acvariu cu pesti salbatici.

Nu trebuie sa va descurajati insa fiti constient ce presupune un astfel de acvariu si pregatiti-va in consecinta. Aveti o multime de cercetari de facut daca intentionati sa pastrati pesti salbatici.

Adaugarea de pesti nativi intr-un acvariu cu pesti tropicali

S-ar putea sa fiti tentat sa adaugati pestii salbatici prinsi in acvariul tropical existent deja. Aceasta este o idee nerecomandata din urmatoarele motive:

  • Pestii tropicali si pestii nativi de apa dulce necesita temperaturi ale apei diferite. Pestii tropicali necesita apa mai calda, pestii de apa dulce prefera apa mai rece.
  • Este destul de greu de ghicit ce specii de pesti tropicali sunt compatibile, chiar daca exista o istorie lunga referitoare la cresterea pestilor din care sa extrageti informatii. Este imposibil sa stiti la ce sa va asteptati cand adaugati pesti salbatici intr-un acvariu tropical.
  • Adaugarea de pesti salbatici intr-un acvariu cu pesti tropicali existent poate introduce boli. Punerea in carantina a acestora ajuta dar nu elimina complet riscul.

Pestii dvs. capturati in salbaticie vor avea o viata mult mai buna intr-un acvariu conceput special pentru ei. Asa cum nu este intelept sa amestecati Ciclidele Africane cu o comunitate de pesti tropicali, veti dori o configuratie separata pentru pestele salbatic.

Este etic sa tineti pesti salbatici ca animale de companie?

Din punct de vedere etic, nu ar trebui sa existe nicio problema pentru cei care aleg sa pastreze pesti salbatici in acvariu, atata timp cat respecta legile si reglementarile. Pestele adus acasa poate reprezenta cina pentru un pescar sau poate reprezenta un peste pe care nu ati fi putut sa il cumparati niciodata de la un magazin de animale de companie. Daca o persoana doreste sa aiba un acvariu, pestele trebuie sa provina de undeva.

Multi crescatori de pesti evita pestii tropicali luati din populatiile salbatice. In aceste cazuri, oamenii iau un numar mare de pesti din mediul lor cu intentia de a-i vinde mai departe si adesea acest lucru ameninta sustenabilitatea populatiei salbatice.

Cum sa pastrati pestii salbatici ca animale de companie

Puteti pastra pesti nativi, capturati in salbatice, ca animale de companie, daca respectati reglementarile si faceti alegerile corecte. Cu toate acestea, dupa cum puteti vedea din acest articol, nu este o sarcina usoara.

Probabil doar cei mai experimentati crescatori de pesti cu acvarii foarte mari ar trebui sa incerce sa tina pestii nativi acasa. Ar fi pacat sa scoateti un peste din habitatul sau natural doar pentru a-l face sa moara intr-un acvariu prost intretinut, care nu ii satisface nevoile.

 

Daca in continuare doriti sa tineti pesti salbatici in acvariu, iata pe scurt ce trebuie sa luati in calcul:

  • Informati-va si respectati reglementarile locale si de stat care prevad ceea ce puteti si nu puteti face atunci cand vine vorba de capturarea si pastrarea pestilor salbatici.
  • Informati-va cu privire la speciile de pesti pe care intentionati sa-i tineti si asigurati o configuratie adecvata a acvariului, potrivita nevoilor lor. Aceasta include temperatura apei si hranirea.
  • Aflati mai multe despre temperamentele pestilor pe care doriti sa-l pastrati, astfel incat sa puteti fi sigur ca se vor intelege.
  • Stabiliti un plan B, in caz ca ceva nu merge bine. Acest lucru ar putea insemna mutarea pestelui in acvarii diferite sau in rezervoare mai mari. In cele mai multe cazuri, nu inseamna sa va eliberati pestele in salbaticie.
  • Urmati aceleasi protocoale cu intretinerea acvariului si schimbarea apei ca si cu un acvariu cu pesti tropicali.
  • Nu adaugati peste salbatic intr-un acvariu cu pesti tropicali.

In cele din urma, faceti cat mai multe cercetari inainte de a lua o decizie importanta ca aceasta. Este o mare responsabilitate sa aveti grija de orice animal. In acest caz, este vorba de a scoate unul din habitatul sau salbatic. Asta face si mai important sa va asigurati ca ati facut tot posibilul pentru a-i asigura bunastarea.

Sursa imagini: pixabay.com