Proiect de cinci milioane de euro pentru comunitatea de romi din Grădinari

0
902

Unul din cele mai mari proiecte implementate cu fonduri europene din judeţul Olt, în valoare de 5 milioane de euro, a fost lansat joi la Grădinari. Proiectul își propune diminuarea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din cadrul comunității marginalizate din comuna Grădinari şi este implementat de Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, împreună cu partenerii săi, DBC SRL, Primăria comunei Grădinari şi Școala Gimnazială Grădinari.

 

Joi, în comuna Grădinari, în cochetul cort pentru evenimente din localitate a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „VAZDIPE – Po mishto sarenqe amare rromendar. Dezvoltarea multisectorială a comunităţii interetnice din Grădinari prin măsuri integrate şi auto-susținere”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. La eveniment au fost prezenţi alături de reprezentanţii implicaţi în proiect: Daniel Neagoe, managerul proiectului, Delia Grigore, preşedintele Centrului Romilor „Amare Rromentza”, solicitantul şi liderul de parteneriat al acestui proiect şi primarul comunei Grădinari, Mihai Ioana şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, Cristinel Cârloganu, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi Oficiului  de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai etniei rome cărora li se adresează îndeosebi acest proiect.

 Primarul comunei Grădinari, Mihai Ioana, este convins că acest proiect va schimba în bine viaţa comunităţii locale. „Pentru mine este o onoare şi de asemenea sunt foarte încântat de acest proiect pentru că sunt convins că prin acest proiect se va schimba cu siguranţă în bine viaţa comunităţii locale. Sperăm ca tot ce ne-am propus în acest proiect să se realizeze şi sunt convins de acest lucru pentru că suntem o echipă bine formată, o echipă de profesionişti şi sunt sigur că vom duce la bun sfârşit ceea ce începem astăzi aici”, a spus edilul şef al comunei Grădinari.

Delia Grigore, profesor de Literatură şi Cultură Romani la Universitatea din Bucureşti, preşedintele Centrului Romilor „Amare Rromentza” este convinsă că acest proiect va aduce un plus de dezvoltare comunităţii din Grădinari. „ Am venit să lucrăm aici nu de acum , lucrăm de trei ani deja într-un alt proiect elveţian. Am lucrat ca parteneri şi văzând că lucrurile merg bine şi că oamenii vor să facem împreună treabă şi văzând că domnul primar este un primar excepţional, rar în România asemenea primari, ne bucurăm că este rom şi îşi asumă identitatea, pentru că este şi un bun gospodar am decis să ne implicăm şi în acest proiect. Proiectul este unul frumos în care noi credem tare mult. Am scris proiectul cu toată speranţa că într-adevăr va veni şi el să aducă un plus de  dezvoltare comunităţii din Grădinari, atât pentru romi, cât şi pentru toţi beneficiarii  proiectului”, a spus preşedintele Centrului Romilor „Amare Rromentza”.

 

 Daniel Neagoe, managerul acestui proiect, vrea ca astfel de proiecte să fie implementate şi în alte comunităţi marginalizate din judeţ. „Printr-un context, intrând în contact cu Asociaţia «Amare RRomenza» am ajuns să cunosc comunitatea din Grădinari şi de asemenea printr-un proces de descrierea a proiectului a trebuit să vedem comunitatea aşa cum este ea cu problemele pe care le are şi cu dificultăţile cu care oamenii se întâlnesc în viaţa de zi cu zi. Lucru acesta m-a motivat foarte mult să reuşim cu acest proiect şi să încercăm să facem o schimbare. Vrem ca din Grădinari să dăm un exemplu şi altor comunităţi marginalizate care se confruntă cu astfel de dificultăţi, să meargă mai departe, să reuşească să-şi îmbunătăţească condiţia prin forţe proprii”, a spus Neagoe.

Având o experienţă în implementarea proiectelor europene, Mihai Neacşu, directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor, le-a cerut celor care sunt implicaţi în acest proiect multă transparenţă. „ Când sunt proiecte pe romi există o mai mare atenţie de verificare a documentelor şi vă vând un pont din experienţa mea anterioară şi anume: transparenţă exagerată în aşa fel încât nimeni să nu aibă nicio suspiciune. Cu siguranţă că vor fi discuţii, dar dacă veţi crea totul foarte transparent diminuăm la maximum discuţiile şi când vor fi verificate documentele nu vor fi probleme”, a spus Neacşu.

Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt a reiterat aceeaşi idee punând accent pe transparenţă în derularea acestui proiect. „Este un proiect de importanţă majoră pentru comunitatea din Grădinari. Domnul preşedinte Marius Oprescu şi cu mine vom fi alături de dumneavostră în tot ceea ce vreţi să întreprindeţi. Felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect şi le recomand transparenţă totală pentru că este foarte important acest lucru. Îi urez succes domului primar şi sper să mai câştige şi alte proiecte”, a declarat Delureanu.

 Proiectul își propune diminuarea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din cadrul comunității marginalizate din comuna Grădinari, adresându-se nevoilor specifice ale 856 de membri ai grupului țintă prin furnizarea de servicii integrate: facilitarea accesului la educație și sprijinirea prevenirii și reducerii abandonului școlar pentru 201 copii din comunitatea marginalizată; sprijinirea accesului și menținerii pe piața muncii prin calificare, ucenicie și plasare pentru 437 de persoane din comunitatea marginalizată; stimularea inițiativelor antreprenoriale prin formare și sprijin pentru 90 de potențiali antreprenori din comunitatea marginalizată și finanțarea a 18 planuri de afaceri selectate; acordarea de sprijin pentru reglementarea actelor de proprietate pentru 856 de beneficiari din comunitatea marginalizată; ameliorarea condițiilor de locuit prin măsuri de reabilitare sau extindere pentru 39 de locuințe și dotarea acestora cu bunuri esențiale; asigurarea de servicii medicale și medico-sociale pentru 856 de persoane din comunitate; susținerea egalității de șanse, promovarea interculturalității, combaterea discriminării și implicare activă prin măsuri de inovare socială pentru 856 de persoane din comunitatea marginalizată. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani, respectiv 18 august 2017 – 17 august 2020. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro.

Ilie Bîzoi