Asociația Umanistă Română a implementat, în luna mai primele activități din cadrul proiectului de participare a tinerilor Egalitate de gen pentru tineri pe piața muncii” prin intermediul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene.
Scopul proiectului îl reprezintă stimularea implicării și creșterea capacității tinerilor de elaborare a măsurilor locale în domeniul egalității de gen pe piața muncii. Obiectivele vizate în cadrul proiectului sunt:
O1. Creșterea gradului de colaborare al celor 90 de tineri cu factorii de decizie de la nivel local și național în vederea familiarizării acestora cu procesul de formulare a unor măsuri privind promovarea egalității de gen pe piața muncii, pe toata perioada de desfasurare a proiectului.
O2. Creșterea gradului de informare al celor 90 de tineri cu privire la: valori și obiective comune europene și drepturile fundamentale privind egalitatea de gen pe piața muncii,
O3. Oferirea unor oportunități, celor 20 de tineri care au luat parte la workshop-ul din cadrul proiectului, de a participa la luarea deciziilor de la nivel local.
Activitățile implementate în cadrul proiectului, până în prezent, au fost:
- O sesiune de informare și promovare a proiectului și a activităților acestuia la care au luat parte peste 90 de tineri din cadrul Liceului Economic Slatina, Liceului Teoretic “Tudor Vladimirescu”, Drăgănești-Olt, Liceului Tehnologic “Matei Basarab”, Caracal.
- Un workshop de 5 zile, la care au participat 27 de tineri din cadrul celor trei licee, în cadrul căruia tinerii au fost familiarizați cu procesul de implicare la nivel local, au luat parte la identificarea nevoilor tinerilor pe piața muncii, la propunerea unor soluții pentru asigurarea egalității de gen pe piața muncii, pentru tineri. Metodele utilizate în cadrul workshop-ului au fost metode din sfera educației non-formale.
În cadrul celor două activități au participat și reprezentanți ai instituțiilor publice locale, precum: Consiliul Județean Olt, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Olt, Inspectoratul Școlar Județean Olt.
Proiectul va continua cu o ultimă activitate, ce se va desfășura în luna septembrie, în cadrul acelorași trei licee. Activitatea urmărește promovarea strategiei pentru asigurarea egalității de gen pe piața muncii pentru tineri, dezvoltată în cadrul activităților anterioare și consolidarea dialogului celor 90 de tineri cu decidenți publici de la nivel local.
Nevoia de la care a plecat proiectul este dată de faptul că incluziunea tinerilor și drepturile acestora pe piața muncii au de suferit, în special în privința respectării egalității de gen. Statele membre ale Uniunii Europene nu au atins egalitatea de gen deplină, diferența drepturilor salariale dintre bărbați și femei fiind de, aproximativ 16%. 44% dintre bărbați consideră că rolul femeii este cel de a se ocupa de treburile casnice. 33% dintre tinerele femei au fost supuse unor acte de abuzuri sexuale, amenințări și tratamente inegale la locul de muncă. 60% dintre tinerele femei de pe piața muncii sunt absolvente de studii universitare, însă, salariile acestora și gradul de ocupare pe piața muncii este mult mai redus față de tinerii de gen masculin. (Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025).
Proiectul implementat vizează, în primul rând, conștientizarea tinerelor, în special, a acestor dezechilibre de pe piața muncii și formarea tinerilor în vederea evitării acestora.
Proiectul se va continua cu alte două activități în septembrie și octombrie, la care vor lua parte și decidenți publici locali, în toate cele trei orașe: Slatina, Drăgănești-Olt și Caracal.