„Programele Ministerului Agriculturii sunt de succes”, ne asigură d-l Ion Anuţa, director la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt

0
402

Director adjunct la Direcţia Agricolă Olt şi apoi director interimar, după pensionarea fostului director, Emil Marinescu, d-l Ion Anuţa a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări referitoare la stadiul implementării programelor Ministerului Agriculturii în judeţul Olt. Astfel, în legătură cu programul privind tomatele, lansat în 2017, au fost înscrişi, anul trecut, 1452 de fermieri. Pentru anul 2018, cu toate că înscrierile se fac până la 1 martie, s-au înscris deja până acum 2.500 de fermieri. Asta demonstrează, bineînţeles, că programul respectiv s-a bucurat de un real ecou, că fermierii din judeţul nostru sunt pregătiţi să folosească ajutoarele guvernamentale pentru a creşte producţiile de roşii. La fel stau lucrurile în legătură şi cu programul privind promovarea creşterii porcului din rasele autohtone Mangaliţa şi Bazna. Acest program a fost lansat la începutul lui ianuarie 2018 şi urmează să se desfăşoare până în 2020. Până acum, s-au înscris în program 300 de viitori crescători de porci din rasele menţionate, 8 furnizori de purcei din aceste rase şi un procesator care va procesa carnea provenind de la porcii Mangaliţa şi Bazna. Interesul fermierilor faţă de acest program este maxim, ceea ce garantează reuşita lui. De asemenea, la programul de minimis privind subvenţia la valorificarea lânii s-au înscris până acum 600 de crescători de oi care vor valorifica lâna şi vor primi subvenţia de 1 leu per kilogram.

Cu această ocazie, d-l director Ion Anuţa ne-a informat în legătură şi cu unele din aspectele curente ale activităţii Direcţiei Agricole. Aşa am aflat că, până acum, s-au realizat în judeţ 40 de amenajamente pastorale, urmând ca pe parcursul acestui an să se realizeze asemenea amenajamente pastorale în toace cele 112 unităţi administrative ale judeţului. Este absolut necesar să se încheie această operaţiune în decursul acestui an, altfel nu se vor mai acorda subvenţii, începând din 2019, pe suprafeţele cu pajişti şi păşuni. Domnul director chiar a profitat de prezenţa noastră şi a ţinut să transmită, şi pe această cale, un apel către toţi primarii restanţieri la acest capitol, să se grăbească să vină la Direcţia Agricolă cu documentele necesare, pentru ca anul 2019 să-i prindă pregătiţi şi să nu piardă niciun leu din subvenţiile europene.

Dovedindu-se un conviv desăvârşit, în timpul cât am stat de vorbă am mai aflat de la d-l director Ion Anuţa multe alte lucruri despre agricultura judeţului, între care şi o frumoasă poveste de viaţă  pe marginea căreia vom reveni într-unul din numerele viitoare ale ziarului nostru.