Prime de instalare de 12.500 lei pentru şapte şomeri olteni care şi-au găsit de muncă la 50 de kilometri distanţă de casă

0
531

Şapte şomeri din județul Olt, dintre care şase din Slatina și unul din Drăgăneşti Olt au solicitat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt acordarea de prime de instalare în valoare de 12.500 lei întrucât și-au găsit o slujbă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, și-au schimbat domiciliul sau și-au stabilit reședința în localitatea respectivă sau în localități învecinate acesteia.

Începând cu 3 decembrie 2016, şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă (care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj) care-și găsesc de muncă în altă parte decât localitatea de domiciliu pot beneficia de prime de mobilitate însemnate din partea statului. În categoria primelor de mobilitate se încadrează prima de instalare și prima de încadrare. Prima de instalare se va acorda persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează într-o localitate situate la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respective sau în localități învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranșe (50% la data instalării și 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferențiat astfel: a) 12.500 lei pentru șomerii care se încadrează in muncă într-o altă localitate și își schimbă domiciliul sau reședința; b) 15.500 lei pentru șomerii care sunt însoțiți de membrii familiei care își schimbă domiciliul; c) În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va  primi 12500 lei, iar celălalt va primi 3500 lei. Dacă angajatorul sau autoritățile publice locale sau central asigură locuință de serviciu sau suportă cheltuielile aferente din fonduri proprii sau fonduri publice, șomerii care se încadrează primesc o primă de instalare de: 3.500 lei pentru situațiile prevăzute la punctele a) și c); 6500 lei pentru situația prevăzută la punctual b). De asemenea, Guvernul îi ajută pe cei care îşi găsesc un loc de muncă în altă localitate, prin plata de la stat a 75% din cheltuielile aferente chiriei şi plăţii utilităţilor, dar nu mai mult de 900 lei/lună. De această măsură vor beneficia salariaţii care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de domiciliul lor. Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu prima de activare și primele de mobilitate. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei/lună. „Până în prezent nu mai puţin de şapte şomeri olteni au solicitat prime de instalare de 12.500 de lei. Deja o parte dintre aceştia au fost puşi în plată”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Ilie Bîzoi