Luna decembrie este luna cadourilor și a bucuriei. În această perioadă, oamenii sunt mai aproape de cei care au nevoi speciale. În acest context, vă invit să faceți cunoștință cu micuții de la Centrul „Prichindeii Isteți”.
Centrul „Prichindeii Isteți” are în prezent 11 copilași care au parte de terapie comportamentală aplicată (ABA). Orele de terapie se desfășoară 1 la 1, fiecare copil are nevoie să facă terapie individualizată, iar ajutorul nostru este ca o binecuvântare pentru micuți. Haideți să fim ajutoarele lui Moș Crăciun pentru „Prichindeii Isteți”.
Vă prezint mai jos povestea lor, dar și modalitatea pentru donații:
Centrul „Prichindeii Isteți” este un centru specializat în aplicarea terapiei comportamentale la copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări pervazive de dezvoltare.
Autismul este definit că fiind o tulburare „de spectru”, deoarece există o mare variație în tipul și severitatea simptomelor experimentate. Apare în toate grupurile etnice, rasiale și economice. Deși este o tulburare care durează toată viața, tratamentele și intervențiile terapeutice pot îmbunătăți simptomele și capacitatea de funcționare a unei persoane. Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigații clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin observarea comportamentului copilului. De obicei, TSA poate fi diagnosticat în mod fiabil până la vârsta de doi ani. De aceea, implicarea părintelui este esențială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.
Centrul nostru are în prezent 11 copilași care au parte de terapie comportamentală aplicată (ABA). Orele de terapie se desfășoară 1 la 1, fiecare copil are nevoie să facă terapie individualizată. Orele de terapie se desfășoară conform unui plan de intervenție personalizat realizat de către un analist comportamental (BCBA).
Copiii cu autism sunt afectați pe mai multe paliere de dezvoltare, expresiv, receptiv, motric, abilități de socializare și autoservire. Ei au nevoie de multe ore de terapie pentru a se putea atinge potențialul maxim al copilului. Fiind o tulburare de dezvoltare și nu o boală, singură terapie care a dat rezultate în progresul copilului cu autism, a fost terapia Aba. Ea vizează toate ariile de dezvoltare deficitare ale copilului. Pentru a se obține rezultatele dorite, terapia depinde de mai mulți factori:
– vârstă la care se începe terapia;
– numărul de ore de terapie efectuate zilnic (sunt recomandate minim 2 ore zilnic)
– alte afecțiuni asociate (retard psihic, ADHD etc.);
– colaborarea eficientă dintre coordonator, părinte și terapeut.
Într-un centru că al nostru este mereu nevoie de inovație. După etapa de predare , au nevoie de etapa de generalizare, iar materialele trebuie să fie cât mai diverse. Se lucrează după kituri ABA speciale. Autismul afecatează foarte mult și sistemul senzorial ale copilului, jucăriile senzoriale fiind foarte importante în procesul de desensiblizare și de învățare a unor noi abilități.