Prezentare de costume tradiționale românești, la Muzeul Județean Olt

0
96

Muzeul Județean Olt organizează o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare, miercuri, 4 mai, cu începere de la ora 14:30. Vor fi prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului: Romanați, Câmpia Boianului și Olt. Și pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, taraful de la Morunglav se va ocupa de distracția celor prezenți.

Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică.

Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate.” a declarat Claudia Balaș, Șeful Secției de Etnografie.