Președintele Iohannis, Nicolae Ciucă și prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, la Caracal

0
278

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectua joi, 19 mai, o vizită de lucru la Batalionul 1 Instrucție Caracal. Acesta a fost însoțiți de premierul Nicolae Ciucă și de prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa.

România și Portugalia sunt țări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am avut astăzi discuții foarte bune cu domnul Prim-Ministru Costa, în cadrul cărora am evidențiat convingerea că vom dezvolta cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în domeniul apărării.

Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România!

Dragi militari, bine ați venit!

Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Consolidăm, astfel, securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euroatlantic. România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării și pe Flancul Sudic.

Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am reacţionat şi vom continua să reacţionăm unitar, curajos şi hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre.Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prezenţa dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea şi operativitatea care definesc NATO şi pe noi, ca Aliaţi.  În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianţei la un mediu de securitate volatil şi impredictibil. În acel context, am pus bazele unei prezenţe robuste a NATO pe Flancul Estic, în domeniile terestru, aerian şi maritim, aşa-numita Prezenţă Aliată Înaintată. În urma acelor decizii, au fost înfiinţate şi operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri NATO, inclusiv Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi. 

Datorită dumneavoastră, Alianţa este eficientă în îmbunătăţirea securităţii noastre comune. Alături de ceilalţi aliaţi prezenţi în România, inclusiv efective ale Forţei de Răspuns a NATO, oferiţi exemplul reacţiei prompte şi solide a Alianţei la schimbările mediului de securitate.Adresez mulţumiri Portugaliei şi pentru excelenta cooperare în ceea ce priveşte modernizarea Forţelor Aeriene ale României. Suntem, totodată, deschişi şi interesaţi de contribuţia Portugaliei la misiuni de poliţie aeriană în România şi pe Flancul Estic. Domnule prim-ministru Costa, vă mulţumesc încă o dată pentru contribuţia importantă a militarilor portughezi care s-au aflat şi care se află pe teritoriul României şi care consolidează prietenia dintre naţiunile noastre! Dragi militari aliaţi, Vă doresc succes în toate misiunile pe care le veţi îndeplini!”, a declarat şeful statului.