Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, la Inaugurarea Muzeului de Etnografie din Caracal

0
2192

Astăzi, 7 iunie 2024, Municipiul Caracal a trăit un moment de mare importanță culturală și spirituală odată cu inaugurarea mult așteptatului Muzeu de Etnografie și Istorie Urbană “Ion Hagiescu-Miriște “, Secție a Muzeului Romanațiului.
Clădirea monument istoric a fost readusă la viață grație eforturilor administrației locale printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. De asemenea, această realizare se datorează în mare măsură edilului Ion Doldurea care a fost principalul susținător al acestui proiect și s-a implicat personal prin donații către muzeu, transformând un vis în realitate.

Au fost prezenți la eveniment: Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Adrian Chesnoiu-deputat PSD, primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea, reprezentanți ai instituțiilor culturale și numeroși iubitori de cultură.

Ceremonia de inaugurare a început la ora 12.00 cu o slujbă oficiată de un
sobor de preoți, urmată de un moment special artistic oferit de membrii Ansamblului Culturii Romanați.

Este o adevărată  bijuterie arhitectonică reabilitată de Primăria Caracal și de domnul primar Ion Doldurea pe fonduri europene. O casă importantă a unui magistrat care a fost un important colecționar de artă și a reușit să strângă piese din întreaga Europă și să le aducă aici la Caracal”, a transmis Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.


Primarul municipiului împreună cu președintele CJ Olt, Marius Oprescu și deputatul Adrian Chesnoiu au tăiat panglica marcând oficial deschiderea muzeului.

Proprietate a magistratului Ion Hagiescu-Miriște, între 1900 – 1922, ea a fost restaurată în acea perioadă cu intenția de a deveni muzeu de artă, deoarece magistratul Hagiescu-Miriște era un iubitor de frumos și avea deja colecționate foarte multe obiecte.

Deputatul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța monumentelor și muzeelor în educația și formarea identității culturale a comunității. “Municipiul Caracal are o valoare culturală inestimabilă prin numărul mare de monumente înscrise și care se datorează înaintașilor noștri. Cred că istoria va consemna și un alt nume pe lista celor care au făcut donații municipiului Caracal și ma refer la primarul nostru ion Doldurea căruia i se datorează foare multe dintre obiectele pe care le vom putea vedea astăzi în muzeul inaugurat. Cred că împreună cu toată echipa noastră putem afirma cu tărie că omul sfințește locul și noi chiar avem cu ce demonstra. Evident că acest om este ion Doldurea, evident că nimic nu se poate realiza fără sprijinul președintelui consiliului județean și cred că în următorii patru ani de mandat munca din acești trei ani care a constat în mare parte în documentații, iată că începe să se cunoască”.

Edilul municipiului Caracal a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitate și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea lui.  “Noi încercăm să reabilităm toate aceste clădiri. Am început cu Hagiescu-Miriște, continuăm cu Parcul “Constantin Poroineanu”, Casa “Nicolae Titulescu”, casa “Iancu Jianu” și foarte multe alte clădiri în patrimoniu pentru că avem cu ce să ne mândrim.
Felicit echipa care a lucrat la acest proiect, a transmis Ion Doldurea.


Inaugurarea Muzeului a fost un eveniment memorabil care a reunit comunitatea într-o celebrare a culturii.

Marilena Vasile

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.