Prefectul de Olt cere ajutor primarilor și medicilor din județ

0
332

Miercuri-15 iunie 2017, în sala de ședințe a Prefecturii Olt, directorii instituțiilor din județ au avut o întâlnire de lucru cu prefectul județului Olt, Silviu Neacșu și subprefectul județului Olt, Radu Ioniță, subiectul principal al discuției fiind canicula din sezonul estival.

 Efectele caniculei din sezonul estival au devenit o problemă de sănătate publică a cărei severitate este argumentată de solicitările serviciilor de urgență şi de mortalitate, oamenii fiind tot mai afectați de temperaturile  excesiv de înalte. Canicula afectează în primul rând categoriile de persoane vulnerabile care trebuie să respecte cu strictețe indicațiile medicilor. Totodată temperaturile  ridicate  constituie  factori  de  risc  și pentru desfăşurarea  normală  a activităţilor economice şi sociale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Prefectul județului Olt, Silviu Neacșu a spus în cadrul întâlnirii că este dispus să ceară colaborare din partea primarilor de orașe din Olt, dar și medicilor în vederea informării corecte a cetățenilor cu privire la efectele caniculei și măsurile de protecție împotriva căldurii. „Pentru  sezonul  estival  2017, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi instituţiile cu care se cooperează, vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător pe teritoriul judeţului, pe întreaga perioadă. Vor fi  luate măsuri  pentru  asigurarea  unor  surse  alternative  de  apă  în  situaţia  reducerii substanţiale  a  debitului  în  reţeaua  comunală  de  distribuţie  sau  ca  urmare  a  avarierii acesteia și măsuri pentru asigurarea de surse alternative de electricitate pentru funcţionarea în condiţii optime a activităţii unităţilor medicale, îndeosebi a celor de urgenţă. Totodată vor fi  identificate  instituţiile  de  cazare  colectivă  cu  condiţii  de  microclimat deficitare și luate măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de locuire sau stabilirea de  spaţii de locuit provizorii pentru persoanele în dificultate. Au fost identificate  locurile pentru amplasarea punctelor de prim ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile. Acestea vor fi amplasate în special în spaţii publice climatizate, vizibil semnalizate: şcoli, supermarketuri, grădiniţe, alte instituţii publice . Va fi stabilit  și un sistem  de  cooperare  cu Filiala de Cruce Roşie,  cu organizaţiile nonguvernamentale în domeniul asistenţei sociale, fundaţiile şi societăţile ce prestează servicii de îngrijire în domeniu, în vederea susţinerii acţiunilor  derulate  de comitetele locale  pentru  situaţii  de  urgenţă  vizând  acordarea  de  ajutor  pe  durataperioadei  de caniculă persoanelor aflate în dificultate.potrivit reprezentanților Prefecturii Olt.

Și medicii recomandă oltenilor ca în perioadele caniculare să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă făra adaus de conservanți. Alimentația trebuie să fie alcătuită din legume și fructe proaspete, din alimente proaspete din magazinele care disupun de instalatii frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor și este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei. Totodată, oamenii trebuie să evite circulația în perioadele de varf ale caniculei și să poarte îmbrăcăminte ușoară. O atenție deosebită acestor indicații trebuie să o acorde  persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune, care trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.