Prăbușire istorică pentru euro – Moneda europeană atinge un nou minim

0
303

Euro a scăzut sub 99 de cenți pentru prima dată în aproape două decenii, în timp ce lira sterlină a fost în corzi luni, pe fondul opririi furnizării de gaze de către Rusia pe conducta sa principală către Europa, scrie Reuters. Euro a coborât la 0,9880 dolari în tranzacțiile din Asia, cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor doi ani și jumătate, la 1,14445 dolari, și a rămas aproape de minimul pandemic, scrie Mediafax.

Indicele dolarului american, care măsoară dolarul în raport cu un coș de șase valute, euro fiind cea mai ponderată, a atins un nou maxim al ultimelor două decenii, urcând la un maxim de 110,25. Rusia a anunțat că nu va relua livrările pe conducta Nord Stream, invocând o scurgere la o turbină. Acest lucru a coincis cu anunțul miniștrilor de finanțe din Grupul celor Șapte de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Lira sterlină a fost, de asemenea, afectată de îngrijorările legate de creșterea costurilor energiei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat în weekend că va lua măsuri imediate pentru a combate creșterea facturilor la energie și pentru a spori aprovizionarea cu energie dacă va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, așa cum se așteaptă. „Nu putem avea încredere în perspectivele pentru gazele naturale în Europa, iar acest lucru este negativ pentru euro. Depinde foarte mult de Putin”, a declarat Osamu Takashima, strategul-șef FX al Citigroup Global Markets.

Yenul, la 140,38 pentru un dolar, a fost sub presiune, aproape de minimul ultimilor 24 de ani. Dolarul australian, sensibil la risc, a scăzut cu 0,41% și a fost aproape de un minim al ultimelor șapte săptămâni, la 0,6780 dolari.

Sursă: stiripesurse.ro