Proiectul TMK-ARTROM „STOP BULLYING!” – implicare activă pentru conștientizarea în rândul tinerilor

0
364

Așa cum deja suntem obișnuiți compania TMK-ARTROM Slatina își continuă implicarea activă în comunitatea locală, însă în acest an o implicare la o scară mai largă, prin demararea în școlile din 2 municipii  a unui proiect de conștientizare  privind fenomenul de bullying.

Conform reprezentanților companiei TMK ARTROM, proiectul a demarat în perioada 14-18 Noiembrie în 5 licee din Reșița, iar această săptămână, respectiv 5-9 Decembrie se derulează în cele 7 licee slătinene. Împreună cu echipa de proiect, formată din  3 reprezentanți ai companiei și Psiholog-psihoterapeut Alina Ioana Pop  participă la întâlnirile cu tinerii din licee și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Olt cât și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Olt, întâlniri la care se discută despre mult răspânditul fenomen ”bullying”.

Așa cum au comunicat coordonatorii acestui proiect, s-a dorit ca pe lângă informațiile oferite de  către participanții la discuții, tinerii să fie antrenați în dicuțiie interactive unde aceștia să își expună experiențe personale, fiind încurajați să pună întrebări referioare la provocările cu care se confruntă. De asemenea tinerii au fost încurajați să lase și un feedback scris pentru ca acest proiect să se dezvolte în viitor și să poată răspunde mai bine nevoilor acestora.

”Astfel de proiecte sunt sfasietoare din punct de vedere emotional fiindca arata o realitate pe care multi adulti doresc sa o nege si pe care o reprima. Agresivitatea in scoli devine o provocare tot mai mare si un fenomen care se extinde, in ochii in care am vazut zilele acestea lacrimi si tristete, nu se citea rautate, ci un strigat disperat dupa ajutor! Un strigat disperat al copilului care are nevoie de iubire, afectiune, intelegere si atentie din partea adultilor din jurul lui, fie ei membrii de familie sau cadre didactice. Acest strigat de ajutor, daca nu este auzit, ii impinge pe copii sa-si trateze singuratatea in moduri distructive.

Experientele descoperite in cadrul intalnirilor de pana acum au scos in evidenta ca este datoria noastra, a tuturor, sa le oferim tinerilor un mediu sanatos, sigur, in care fiecare sa fie tratat cu respect. De altfel, obiectivul principal al acestui proiect este sa atraga atentia asupra importanței transformării școlilor în comunități in cadrul carora copiii sa se simta in siguranta, în care participarea fiecarui elev este valoroasă. ”

Astfel concluzia acestui proiect ar fi faptul că desi  Bullying-ul este o problema a copiilor, responsabilitatea le revine adultilor.

Laura POPESCU