Ploi și canicula, în Olt

0
2410

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, două avertizări de vreme severă. Astfel, de la ora 18.00 până joi dimineață este valabilă o alertă cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii în 5 județe. De asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, emisă pentru alte județe, intră în vigoare la ora 12.00.

Meteorologii au emis miercuri o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică valabilă în cinci județe. În intervalul 19 iulie, ora 18:00 – 20 iulie, ora 10:00, în Banat și vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil în intervalul 19 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 10:00. Potrivit ANM, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Valul de căldură se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Însă avem şi cod portocaliu de caniculă, pentru județele Dolj, Olt și Teleorman. Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.