Piața Zahana s-ar putea închide. Legumicultorii olteni amenință cu proteste

0
571

În timp ce supermarketurile și mall-urile vor rămâne deschise până la ora 21.00, piețele acoperite se vor închide începând de luni. Astfel, s-ar putea închide Piața Zahana din Slatina, aceasta fiind acoperită. Autoritățile din județ așteaptă Hotărârea de Guvern, pentru a se ști exact ce specificații sunt făcute pentru piețe.

Fermierii olteni din bazinele legumicole sunt nemulțumiți de această măsură și amenință cu proteste.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că închiderea piețelor pentru 30 de zile înseamnă, de fapt, falimentarea micilor fermieri.

„Autoritățile nu au dat prea multe explicații legat de ce tipuri de piețe se vor închide. Dacă Arafat a spus că se vor închide toate piețele acoperite, înseamnă că toate piețele din țară vor fi închise. Ceea ce înseamnă falimentarea micilor producători din România. Dacă cumva mai avem piețe neacoperite acestea sunt prin sate și noi nu vindem în sate, pentru că noi din sate plecăm către oraș, și poate în orașele mai mici, care nu au avut buget să le acopere. Ministrul Oros a făcut diverse afirmații sau a lăsat să se înțeleagă că, de fapt, agricultura de subzistență nu își are rolul în piața românească. Ajutoarele de stat s-au dus doar către fermele mari și foarte mari din zootehnie, tot ceea ce înseamnă mic fermier, ferma de familie, gospodăria țărănească, ne-am înghesuit cu toții pe cei 7.000 de euro de la UE și nu de la statul român. Această măsură a fost luată fără a se face o analiză concretă, fără a fi consultat mediul asociativ, fără a avea un studiu făcut. Să ne spună câți oameni s-au îmbolnăvit în piețe. De ce supermarketurile funcționează și piețele nu pot funcționa? Ne-am săturat de acești spălători de creiere de 20 de ani de ani. Arafat să pună mâna, prin intermediul DSP-uri, prin toate organismele de stat cu salarii babane, să ne educe, să ne informeze, să facă mai multe teste. Asta să facă domnul Arafat!”, a spus fermierul din Pleșoiu.

În această perioadă, fermierii olteni au cantități mari de varză, cartofi, verdețuri, dar și fructe. Fermierii din Olt amenință cu proteste și se gândesc să ducă legumele la Minister, la ușa ministrului.

„Este o măsură luată fără nicio noimă. Oamenii s-au revoltat, o să facem acțiuni de stradă, ne-am săturat să băgam marfa sub brazdă sau să o vindem pe nimic. Facem munți de legume și o să i ducem domnului Oros. În această perioadă, avem vărzoase – varză, conopidă, brocoli, gulie, trufandale de toamnă- salată, ceapă verde, spanac, avem regele legumelor, cartoful, care se consumă în această perioadă mult, care are și un preț mic, avem morcovi, țelină. Să nu uităm că, în această perioadă, se comercializează fructe: mere, pere, gutui. Unde le vând oamenii. Este îngrijorare în rândul nostru privind înființarea culturilor viitoare. Ce vom face de acum încolo!? Cum poți să iei o asemenea măsură când toate studiile arată că dacă o să consumăm fructe, legume proaspete, carne proaspăt ne ajută la imunitate. Unde le găsește românul, în supermarketuri, unde vin produse din import care stau două săptămâni pe transport, sau la piață, unde vin produse proaspete!?”, a conchis Păunel.