Peste treizeci la sută dintre salariaţii olteni, plătiţi cu salariul minim pe economie

0
222

Mai mult de treizeci dintre salariaţii olteni trăiesc cu salariul minim pe economie. Cel puţin aşa reiese din scriptele oficiale.

Conform datelor furnizate de către Inspecţia Muncii Bucureşti, în prezent, la nivelul judeţului Olt, mai mult de 30 la sută dintre angajaţi sunt încadraţi cu salariul minim brut pe ţară. Mai exact, din cele aproape 75.000 de contracte de muncă active înregistrate la mijlocul anului, la nivelul judeţului, circa 26.000 de contracte erau cu salariul minim pe economie.

Datele extrase din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor arată că, la data interogării aplicaţiei (15 iunie 2017), la nivelul judeţului Olt erau înregistrate 25.870 de contracte active cu salariul de  bază lunar brut de 1.450 de lei, dintr-un număr total de 74.641 contracte”, a precizat inspectorul șef Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecţiei Muncii pe ţară. Trebuie spus că un angajat poate avea unul, două sau chiar trei contracte de muncă.

Unde lucrează oltenii cu salariul minim

Domeniile de activitate în care există angajaţi cu minimum prevăzut de lege sunt comerţul şi prestările de servicii, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane. Potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, în comerţ, la firmele de pază şi în agricultură. Angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim şi în unităţile de prestări servicii, cum ar fi cele de alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări. Angajatorii recurg la acest subterfugiu pentru a reduce la minimum sumele datorate statului. În timp ce administratorii câştigă, angajaţii au de suferit mai târziu când va veni vremea pensiei. Şi asta întrucât salariul care se ia în calcul la stabilirea pensiei fiind foarte mic, implicit, şi pensia va fi la fel.

Sancţiuni pentru angajatorii care nu respectă legea

De la 1 februarie 2017, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.250 de lei pe lună, la 1.450 de lei pe lună, astfel că toţi cei plătiţi cu salariul minim trebuie să semneze acte adiţionale la contractul individual de muncă, prin care să le fie majorate salariile impuse de lege. Angajatorii au obligaţia de a majora salariile de bază ale tuturor angajaţiilor care le au stabilite sub acest nivel. Inspectorii de muncă vor verifica în cadrul controalelor pe care le efectuează şi acest aspect, iar angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 de lei, conform art. 3 din aceeaşi hotărâre. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, reaminteşte că orice modificare a elementelor din contractele individuale de muncă ale salariaţilor, inclusiv a salariului de bază se înregistrează în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor şi se transmite conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 500/2011. Inspectorii de muncă vor verifica în cadrul controalelor pe care le efectuează şi acest aspect, iar angajatorii care nu respectă această prevedere vor fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 de lei. Ultima creştere a salariului minim brut pe economie a avut loc la 1 mai 2016, când guvernul a decis majorarea salariului minim de la 1.050 de lei, la 1.250 lei. Salariul minim a mai crescut de doua ori în 2015, cu 75 de lei din ianuarie 2015, de la 900 la 975 şi cu încă 75 de lei, din iulie 2015, la 1.050 lei.

Ilie Bîzoi