De la încheierea anului şcolar 2016 – 2017 şi până în prezent, peste o sută de cadre didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Olt au spus adio catedrei. Acestea s-au pensionat la cerere.
Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, numărul dascălilor, fie că vorbim de profesori, educatori sau învăţători din judeţ, care au cerut ieşirea la pensie în acest an este mai mare comparativ cu anul trecut, când au ieşit la pensie 79 de cadre didactice, dar şi faţă de 2014 când au ieşit la pensie doar 46 de cadre didactice. Numai în 2016 numărul dascălilor care s-au pensionat a fost mai mare decât în acest an, respectiv 122 de cadre didactice.
Dacă unii dascăli au îndeplinit condiţiile legale de pensionare pentru limită de vârstă, alte cadre didactice titulare (care mai aveau un an sau doi până la vârsta standard) aflate în restrângere de activitate, din cauza numărului elevilor din judeţ care este în continuă scădere, decât să predea ore la două sau trei unităţi şcolare pentru a-şi completa norma, au preferat să iasă la pensie anticipat. Cererile şi dosarele de pensionare, fie că vorbim despre cei care au împlinit vârsta standard de pensionare ori ies la pensie anticipat, s-au depus o parte în luna iulie, la încheierea anului şcolar, dar şi în zilele de 31 august şi 1 septembrie. Ulterior datei de 1 septembrie, depunerea dosarului de pensionare de către cadrele didactice se face numai cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, deoarece se consideră că a început un nou an şcolar.
„În acest an, 110 cadre didactice şi-au depus dosarele de pensionare, dintre care 95 în luna iulie, 13 cadre didactice au depus dosarele pe 31 august şi două cadre didactice pe 1 septembrie” a precizat Iulian Nicolae, directorul executiv adjunct al CJP Olt.
Începând din 2015, profesorii care au ajuns la finalul carierei, însă mai vor să îşi continue activitatea de predare, trebuie să depună o cerere la instituţia unde predau. Cei care vor da un aviz favorabil ori vor respinge cererea vor fi, astfel, directorii unităţilor de învăţământ. Cererile vor fi analizate de consiliul profesoral, iar dacă aceştia primesc acordul, ei vor avea drepturi salariale depline şi vor fi profesori titulari. Din 2014 şi până în prezent nu mai puţin de 357 cadre didactice din Olt s-au pensionat.
Ilie Bîzoi