Pestă porcină, în Ianca

0
140

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunță un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o exploataţie nonprofesională din localitatea Potelu, comuna Ianca, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în data de 27.06.2024.

În data de 28.06.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația nonprofesională din localitatea Potelu, comuna Ianca, județul Olt, unde se aplică măsura eliminării celor 17 capete porci aflate în gospodărie, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare .

Carcasele porcilor eliminați și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: UAT IANCA – Potelu, Ianca; Fondul cinegetic  FV 2 IANCA.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

-UAT  Grojdibodu – Grojdibodu, Hotaru;

-UAT Orlea – Gura Padinii, Satu Nou;

-UAT Stefan cel Mare -Stefan cel Mare, Ianca Noua;

-Fonduri cinegetice  53 ORLEA,  55 CORABIA.

Include două UAT Dabuleni- sat Chiasu din judeţul Dolj și două localități de pe teritoriul Bulgariei (Dolni Vadin; Gorni Vadin) se arată într-un comunicat de presă.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .