Pesta porcină africană în Olt, greu de învins. Focare descoperite la Poboru

0
638

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, sunt confirmate 123 focare de pestă porcină africană (PPA) în 27 de localități.

Cele mai multe focare de PPA au fost confirmate la Orlea – 17 focare, Grojdibodu-12 focare ,Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare și Stoeneşti-9 focare.

De asemenea, au fost confirmate șapte focare la Cilieni și Grădinile, cinci focare la Gura Padinii; Studina, Potcoana (Fălcoeni și Sinești), Gîrcov și Crîmpoia, câte patru focare, extravilanul localităţii Ianca, Drăgăneşti Olt și Dăneasa, câte trei focare, Văleni, Ianca, Ipotești, Șerbănești, Poboru și Ghimpețeni, câte două focare, Coloneşti, Vîrtopu, Brebeni, Fărcașele, Perieți și Obârșia Nouă, Corabia și Curtișoara, câte un focar.

Din cele 123 de focare confirmate la porcii din gospodăriile populaţiei, la acestă dată, numai 59 de focare sunt active, fiind stinse 64 de focare, după cum urmează : 11 focare stinse în Sprîncenata (localităţile Sprîncenata şi Uria) ; trei focare stinse în Dăneasa (localităţile Dăneasa şi Zănoaga) ; un focar Brebeni ; două focare Ipoteşti ; un focar Vîrtopu ; trei focare în Drăgăneşti Olt (localităţile Drăgăneşti Olt şi Comani) ; două focare în Şerbăneşti ; patru focare în Crîmpoia ; două focare în Ghimpeţeni ; șapte focare în Cilieni ; 10 focare în Slăveni (Gostavăţu) ; nouă focare în Stoeneşti ; două focare în Văleni  ; un focar în Fărcaşele ; un focar Coloneşti ; un focar în Perieţi ; patru focare Porcoava (Fălcoeni şi Sineşti). Este activ focarul confirmat la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti.

Totodată, până la această dată, au fost achitate desăpăgubiri în valoare de 2.284.250 lei pentru un număr de 2839 capete de porci din 527 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localităţile Cilieni, Slăveni(Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti Olt, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gârcov, Vârtopu, Crîmpoia, Sprâncenata, Orlea, Dăneasa, Grojdibodu, Fărcașele, Studina, Brebeni, Șerbănești, Ghimpețeni,  Perieți, Gădinile și Obîrşia Nouă.

În data de  9 decembrie 2019 s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, ocazie cu care au fost aprobate planurile de măsuri de combatere a pestei porcine africane pentru cele două exploataţii nonprofesionale din localitatea Poboru, ca urmare a confirmării bolii de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Poboru(Poboru, Creţi),UAT Scornicesti(Teiuş; Rusciori); extravilan Poboru; FV 4 Seaca. Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere : UAT Poboru(Cornaţelu, Albeşti, Seaca); UAT Cungrea(Cungrea, Spătaru, Mieşti, Ibăneşti); UAT Leleasca(Greereşti, Mierliceşti); UAT Spineni(Spineni, Optaşi, Alunişu, Cuza Voda, Vineţi, Davideşti, Profa); UAT Tătuleşti(Tătuleşti, Lunca, Măgura, Bărbălăi, Călugari, Mirceşti); UAT Bărăşti(Baroeşti); UAT Scorniceşti(Rusciori, Şuica, Constantineşti, Mogoşeşti); UAT Oporelu(Oporelu, Rădeşti); 2 exploataţii comerciale de porci din sat Constantineşti; FV 5 Verguleasa; FV 3 Spineni; FV 9 Tătuleşti; FV 8 Scorniceşti; FV 6 Oporelu.

În ceea ce privește mediul silvatic sunt confirmate  trei cazuri la mistreți vânați pe FV40 Dăneasa şi pe FV53 Orlea . Totodată se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brancoveni, Falcoiu, Osica de Sus, Maruntei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu.

De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.

TOTODATĂ, SE MENȚIN RESTRICȚIILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMECRIALIZĂRII ACESTORA-INTERDICȚIE DE FUNCȚIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.