Paul Stănescu: „România va avea o Strategie pentru Dezvoltare Durabilă viabilă, coerentă și precisă”

0
393

Prezent la evenimentul „Pentru un viitor sustenabil”, organizat marți la Palatul Victoria, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a spus că dezvoltarea durabilă este principala pârghie pentru a stimula creșterea economică sustenabilă și implementarea de proiecte importante.

Viceprim-ministrul României, Paul Stănescu, a spus că ministerul pe care-l coordonează se va implica pentru ca România să aibă o Strategie de Dezvoltare Durabilă viabilă, coerentă. Vă asigur de cooperarea și implicarea noastră pentru ca România să aibă o Strategie pentru Dezvoltare Durabilă viabilă, coerentă și precisă care să vizeze o dezvoltare policentrică echilibrată în context european. La nivelul Comisiei Europeane a fost asumată integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politicile și inițiativele Uniunii Europeme, având dezvoltarea durabilă ca principiu călăuzitor al tuturor politicilor sale. Prin urmare, România, ca țară membră a UE și-a asumat politicile de dezvoltare, inclusiv cele promovate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, avem în vedere cei trei piloni ai dezvoltării durabile: preocupările sociale, economice și cele privind mediul înconjurător”, a spus Paul Stănescu.

Totodată, el a amintit că, țara noastră s-a angajat să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel național prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030 (SNDD), fiind evidentă diversitatea domeniilor abordate prin strategie pentru atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă aferente Agendei 2030. În acest context trebuie să subliniem faptul că la nivelul Ministerului Dezvoltării a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR). Proiectul de lege pentru aprobarea acestei strategii, aflat în prezent în procedură de aprobare parlamentară, are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene„, a spus vicepremierul României.

Potrivit acestuia, Strategia de  Dezvoltare Teritorială a României la care face  referire, stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național și va avea o contribuție semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare prin fundamentarea politicilor sectoriale și programelor guvernamentale și operaționale și propune o viziune de dezvoltare a teritoriului național pe termen lung (2035).

Am detaliat puțin conceptul Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României nu doar pentru că poate fi un exemplu de bune practici, ci și pentru că am convingerea că, fiind un document asumat de Guvernul României, chiar dacă nu a fost încă aprobat prin lege, trebuie avut în vedere, alături de strategiile sectoriale, în demersul de revizuire a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, asigurându-se coerența tuturor documentelor strategice și corelarea prevederilor acestora”, a mai spus Stănescu.

Vicepremierul României a garantat și faptul că echipa din minister va sprijini demersul de revizuire a Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă atât cu aceste informații, cât și cu analize actualizate pe domeniile de specialitate aferente.