Patru firme de construcţii, un restaurant şi o florărie, amendate pentru muncă la negru

0
302

Patru firme de construcţii, un restaurant şi o florărie, amendate pentru muncă la negru

Patronii a patru firme de constructii din Slatina, Osica de Sus, Craiova şi Piteşti, dar şi patronul unui restaurant din Slatina şi al unei florării din municipiul reşedinţă de judeţ au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei şase patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 130.000 lei.

De altfel, în luna mai, inspectorii de muncă au verificat 277 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate 214 sancţiuni, din care 16 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 189.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 339 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: transmiterea contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, în Revisal la termenele prevazute de H.G. nr.500/2011; aspecte privitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; acordarea și verificarea folosirii echipamentului individual de protecție; evaluarea riscurilor pentru accidentare și îmbolnăviri profesionale. Potrivit şefului ITM Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, tot în luna mai au fost identificaţi şase angajatori din Slatina, Osica de Sus, Craiova şi Piteşti,  care foloseau 13 persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, valoarea totală a amenzilor aplicate în aceste situaţii fiind de 130.000 lei.
Angajatorii prinşi cu muncitori la negru derulau activităţi în construcţii, alimentaţie publică şi comerţ. Tot în luna mai 2017, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 14 evenimente în care au fost implicaţi salariaţi ai acestora, din care cinci soldate cu incapacitate temporară de muncă, şapte accidentaţi uşor (concediu medical mai mic de trei zile) şi două accidente mortale.

Ilie Bîzoi