Patronii din Olt pun lacătul pe afaceri

0
843

Peste 1.500 de cereri de radieri de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în 2018, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Deși numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în 2018, a înregistrat o scădere ușoară faţă de aceeași perioadă din 2017, situația este în continuare îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în 2017 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 1.918 firme, în 2018, au fost radiate voluntar 1.502 firme, ceea ce înseamnă o scădere a dinamicii acestui indicator cu 21,69 procente. Numai în luna decembrie 2018, 100 de firme au fost radiate. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2018, cel puțin cinci patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.