Patronii din Olt pun lacătul pe afaceri

0
498

Aproape 1.400 de firme au fost  radiate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele cinci luni ale acestui an, din care 130 numai în luna mai a acestui an. Aceasta este situația în județul Olt, potrivit ultimului raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele cinci luni din 2019, a crescut de peste două ori faţă de aceeași perioadă din 2018, ceea ce denotă o situație îngrijorătoare pentru mediu de afaceri oltean. Dacă în primele cinci luni din 2018 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 675 de firme, în același interval din 2019,  au fost radiate 1.395, ceea ce înseamnă o creștere a dinamicii acestui indicator cu 106,67 de procente. Numai în luna mai 2019 nu mai puţin de 130 de firme si-au închis porţile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2019, aproape 13 patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.