În ultima perioadă numărul sălilor de jocuri de noroc a crescut vertiginos în județul Olt. Pe fiecare strada există cel puțin o sală de jocuri în care tineri și adulti deopotrivă își pierd banii. Rareori se întâmplă ca vreunul să iasă în câstig. Cu toate acestea proprietarii sălilor de jocuri de noroc din Olt nu se laudă cu venituri prea mari . Asta dacă este să ne luăm după declaraţiile de venit depuse de aceştia la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Olt pentru anul 2016.
Deși numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc este în crestere, paradoxal câstigurile patronilor care desfășoară activități de jocuri de noroc nu excelează. Cu toate că nedeclararea veniturilor provenite din activităţi atrage sancţiuni aspre, aproape 20 de patroni de păcănele sunt înregistraţi la AJFP Olt ca persoane autorizate, deşi la nivelul judeţului sunt zeci de patroni care au aparate sau săli de jocuri de noroc.
„Suma totală obținută de contribuabilii care au desfășurat activități de jocuri de noroc în anul 2016 (profit net) este de 309.415 lei și sunt în număr de 17 contribuabili”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.
Un simplu calcul arată că, în medie, fiecare ar fi încasat 18.200 de lei pe an, adică 1.566 de lei pe lună ceea ce ridică totuşi semne de întrebare. Nimeni nu poate verifica veridicitatea sumelor declarate de patronii de păcănele, asta dacă, în cel mai fericit caz, ei merg la Fisc să-şi declare o parte din venituri. Dar cel puţin cei 17 plătesc taxe şi impozite, spre deosebire de alții care eludează legea şi care nu se regăsesc în evidenţele Fiscului. În topul celor mai mari câștiguri înregistrate de contribuabilii care desfășoară activități de jocuri de noroc din Olt pe primul loc se situează un patron de păcănele care a obținut în 2016 un profit net de 136.775 de lei. Pe locul doi se situează un alt patron de jocuri de noroc care a obținut un profit net de 129.680 de lei, în timp ce pe locul trei se plasează un oltean, patron de jocuri de noroc care a declarat la Fisc un câștig de 33.357 lei. Pe locul patru în acest clasament se situează un contribuabil care desfășoară activități de jocuri de noroc care a avut în 2016 un câștig net de 9.603 lei.
Ilie Bîzoi