Patroni din Slatina, Caracal și Tia Mare, prinşi cu muncitori la negru. Ce amenzi au primit

0
1509

Patronii a trei societăţi din Slatina, Caracal și Tia Mare au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 140.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau șapte persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Cinci persoane au fost identificate la o societate de comerț din alt județ, cu punct de lucru în Tia Mare, amenda în acest caz fiind de 100.000 de lei, o persoană a fost depistată la o firmă de pază și protecție din Caracal, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 20.000 de lei, în timp ce o persoană a fost depistată că lucra la negru la o firmă din Slatina, al cărei obiect de activitate este creşterea bovinelor, amenda în acest caz fiind de 20.000 de lei.

De altfel, în luna mai, inspectorii de muncă au verificat 227 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind aplicate 104 sancţiuni, din care cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 147.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 205 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna mai, opt salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, șapte soldate cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.