Patroni din Slatina, Caracal, București, Pitești și Craiova, prinși cu muncitori la negru

0
303

Patronii a șase societăţi din Slatina, Caracal, București, Pitești şi Craiova  au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei șase patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 180.000 lei.

Potrivit şefului ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu, cei șase angajatori  foloseau nouă persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Două dintre persoane au fost identificate la o societate de comerț din Slatina, o persoană lucra la negru la o firmă de tipărire din Slatina, o persoană a fost identificată la o societate de confecții textile din Caracal, alte trei persoane lucrau la negru la o firmă de confecții textile din Craiova cu punct de lucru în Olt, o persoană lucra fără forme legale de angajare la o societate de jocuri de noroc din București cu punct de lucru în Drăgănești Olt, în timp ce o altă persoană a fost depistată la o farmacie din Potcoava, aparținând unei societăți din Pitești.

 De altfel, în luna februarie 2019, inspectorii ITM Olt au verificat 232 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la mai mult de jumătate dintre angajatori fiind identificate abateri de la legislaţia muncii. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 142 de  sancţiuni, din care 10 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 195.500 de lei, şi 132 de avertismente.

În urma acestor acțiuni, inspectorii de muncă au identificat 9 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 6 agenți economici fiindu-le aplicate amenzi în valoare totală de 180.000 lei.

Totodată, au fost identificate 259 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

Tot în luna februarie, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 16 evenimente în care au fost implicaţi salariaţi ai unor unităţi din judeţ. Dintre acestea, 14 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar două au fost mortale.