Patroni din Slatina, Caracal, Balș și Corabia, amendați pentru muncă la negru

0
469

Patronii a șapte societăți din Slatina, Caracal, Balș, dar și Corabia au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei șapte patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 260.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei șapte angajatori foloseau 13 persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

Trei persoane au fost identificate la o societate de protecție și gardă din Caracal, amenda în acest caz fiind de 60.000 de lei, două persoane lucrau fără forme legale de angajare la o altă societate de protecție și gardă, tot din Caracal, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 40.000 de lei, trei persoane au fost depistate lucrând la negru la o firmă de construcții din Slatina, amenda în acest caz fiind de 60.000 de lei alte, în timp ce două persoane munceau fără contracte de muncă încheiate în formă scrisă la o firmă de comerț din Slatina, angajatorul fiind sancționat cu 40.000 de lei. De asemenea, o persoană a fost depistată la o firmă de reparații auto din Slatina, o altă persoană a fost depistată la o firmă de construcții din Balș, care a fost amendată cu 20.000 de lei, în timp ce o altă persoană a fost depistată muncind la negru la un bar din Corabia, patronul localului fiind amendat cu 20.000 de lei.

De altfel, în luna octombrie, inspectorii de muncă au verificat 240 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 151 sancţiuni, din care 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 312.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 293 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

Tot în luna octombrie, 13 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă