Patroni din Schitu și București, prinși cu muncitori la negru

0
337

Patronii a două societăţi din Schitu și București au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei doi patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei doi angajatori foloseau două persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. O persoană a fost identificată la un salon de înfrumusețare din Schitu, amenda în acest caz fiind de 20.000 de lei, iar o altă persoană a fost depistată la o firmă de construcții din București cu punct de lucru în comuna Nicolae Nitulescu, patronul fiind amendat tot cu 20.000 de lei.

De altfel, în luna iulie, inspectorii de muncă au verificat 267 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind aplicate 229 sancţiuni, din care 25 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 99.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 360 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini, nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

Tot în luna iulie, opt salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă,  șase soldate cu incapacitate temporară de muncă și două accidente ușoare.