Patroni din Coteana, Găneasa și Vitomirești, prinşi cu muncitori la negru. Amendă record, aplicată de inspectorii de muncă din Olt

0
774

Patronii a trei societăţi din Coteana, Găneasa și Vitomirești au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 300.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau 18 persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. 13 persoane au fost identificate la o societate de confecții textile din Coteana, amenda în acest caz fiind de 200.000 de lei, trei persoane au fost depistate la o firmă de construcții din Găneasa, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 60.000 de lei, în timp ce două persoane au fost depistate că lucrau la negru la o firmă din Vitomirești, al cărei obiect de activitate este fabricarea mobilei și a fierului forjat, amenda în acest caz fiind de 40.000 de lei.

De altfel, în luna iunie, inspectorii de muncă au verificat 236 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind aplicate 137 sancţiuni, din care 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 335.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 277 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna iunie, nouă salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă,  toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.