Patroni din Caracal, Balș și Scărișoara, prinşi cu muncitori la negru. Ce amenzi au primit

0
343

Patronii a șapte societăți din Caracal, Balș, Scărișoara, dar și din Brăila au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei șapte patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 220.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei șapte angajatori foloseau 11 persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

Patru persoane au fost identificate la o societate de protecție și gardă din Caracal, amenda în acest caz fiind de 80.000 de lei, două persoane lucrau fără forme legale de angajare la o societate de comerț cu combustibil din Brăila, cu punct de lucru în Caracal, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 40.000 de lei, o persoană a fost depistată la o firmă de colectare deșeuri din Scărișoara, amenda în acest caz fiind de 20.000 de lei, în timp ce o altă persoană a fost depistată la un service GSM din Balș, care a fost amendat cu 20.000 de lei.

De asemenea, alte două persoane lucrau la negru la două firme de taximetrie din Caracal, amenda fiind de 20.000 de lei, în fiecare caz, iar o persoană a fost identificată la o societate de comerț din Balș, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 20.000 de lei.

De altfel, în luna septembrie, inspectorii de muncă au verificat 209 agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.  În urma acestor acțiuni au fost aplicate 158 sancţiuni, din care 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 277.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 283 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

În luna septembrie 2019, inspectorii de muncă au identificat 11 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 7 agenți economici care îi foloseau, le-au fost aplicate amenzi în valoare de 220.000 lei.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna septembrie, 17 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, 14 soldate cu incapacitate temporară de muncă și trei mortale.