Papa Francisc – Speranța care nu moare
După cinci săptămâni petrecute în spital, suferind de o dublă pneumonie, omul care a vorbit lumii despre Speranță, papa Francisc, s-a stins în dimineața zilei de 21 aprilie, luni, după duminica învierii lui Hristos, la vârsta de 88 de ani. Când scriem aceste rânduri, întreaga lume creștină, și nu numai, îl petrece pe ultimul drum. Aseară, a avut loc ceremonia de închidere a sicriului, în bazilica Sfântul Petru. Vălul de mătase albă cu care i-a fost acoperită fața, era menit să-l ajute la trecerea hotarului către viața veșnică, iar printre monedele și medaliile emise în timpul pontificatului primului papă iezuit din istoria Bisericii Catolice, adunate într-o punguță depusă în sicriu, s-a aflat și medalia călătoriei apostolice în România.
În zilele dintre 31 mai și 2 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat pe pământ românesc. Militând toată viața sa pentru apropierea dintre catolici și ortodocși, în toate orașele românești prin care a trecut, respectiv București, Iași, Blaj și Sibiu (inclusiv acel loc special pentru romano-catolicii din România, Șumuleu Ciuc), papa Francisc s-a întâlnit și a discutat cu cei mai de seamă reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Când s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel, la Palatul Patriarhiei, n-a ezitat să-i sărute medalionul. Dincolo de dogme și de incapacitatea de înțelegere a multora, Papa Francisc arăta că există un singur Dumnezeu. A sărutat icoane ortodoxe și a îngenuncheat în fața lor. L-au salutat și ovaționat zeci de mii de români, catolici și ortodocși. La catedrala Sfânta Maria, Regină, din Iași, de pildă, papa Francisc a fost întâmpinat de 150.000 de români. A coborât în mijlocul lor și a dat mâna cu mulți dintre ei. La Blaj, pe Câmpia Libertății, a beatificat 7 episcopi greco-catolici români, martiri ai închisorilor comuniste. „Dumnezeu să binecuvânteze România”, au fost ultimele cuvinte cu care Suveranul Pontif a părăsit pământul românesc.
Acum, Papa Francisc, după un pontificat de 12 ani, părăsește tot pământul. Mai mult de 250.000 de oameni din toată lumea au trecut prin fața catafalcului cu trupul său, pentru un ultim omagiu. La ora 11, în Piața Sfântul Petru, au început funeraliile. Au ținut să-i fie alături pe ultimul drum lideri politici și religioși de pe întreg mapamondul, inclusiv președintele SUA, Donald Trump. Bineînțeles, a fost prezentă și România, prin președintele interimar, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu. Mai mult, în semn de respect și recunoștință pentru dragostea față de poporul român și deschiderea sa pentru întreaga umanitate, în memoria Papei Francisc, Guvernul României a declarat ziua de sâmbătă, 26 aprilie, ziua funeraliilor de la Vatican, ca zi de doliu național.
Așadar, în sâmbăta din 26 aprilie 2025, trupul pământesc al Sfântului Părinte s-a întors în țărâna din care a fost plămădit, sub privirile a mii și mii de martori oculari, dar și a milioanelor și milioanelor de telespectatori. Ce lasă în urma lui? Speranța! Tocmai Speranța într-o lume mai bună și mai frumoasă, în care el a crezut cu tot sufletul și a luptat pentru ea până în ultima clipă.
„Frumusețea va salva lumea”, spunea Dostoievski prin gura prințului Mîșkin, pe la mijlocul secolului XIX, idee care pentru Papa Francisc a fost precum o stea polară. A urmărit-o, precum magii de la Răsărit, steaua lui Iisus, convins că în lumina ei va descoperi și el ieslea în care iubirea divină va zămisli pacea universală. Și dacă nu a descoperit-o, asta este o altă poveste.
Constantin Smedescu