Pâinea noastră cea de toate zilele… la Scorniceşti, ediţia a XXIV-a

0
682

  Ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie, Sărbătoarea Pâinii de la Scorniceşti s-a bucurat şi în acest an de toată atenţia din partea Consiliului Local şi Primăriei Scorniceşti. Organizată ireproşabil, cu artişti consacraţi, dar şi multe trupe de artişti locali, această manifestare de tradiţie a onorat cum se cuvine un produs al muncii omului care se confundă cu însăşi istoria sa. Căci pâinea l-a hrănit pe om din primele momente ale existenţei sale pe pământ. Înainte de a fi vânător şi pescar, omul a fost culegător, iar organizarea sa anatomo-funcţională ne spune că înainte de a fi fost carnivor, omul a fost vegetarian! Este alimentul care a marcat cel mai puternic evoluţia omenirii, iar împreună cu laptele şi mierea are cea mai mare încărcătură sacră. Pîinea nedospită, din seminţele cerealelor sălbatice, este atestată ca făcând parte din dieta zilnică a oamenilor încă din paleoliticul superior european, acum circa 30.000 de ani, pe vremea când oamenii încă mai locuiau în peşteri, cea mai mare parte a pământului fiind încă sub gheaţa ultimei glaciaţiuni.

         Importanţa pâinii pentru viaţa omului a fost subliniată şi de primarul Ion Prioteasa, în cuvântul său, în faţa numeroasei asistenţe care a ţinut să fie prezentă la această manifestare. În întregul ei, Sărbătoarea Pâinii este totodată şi un omagiu pe care organizatorii îl aduc truditorilor de pe ogoare, celor care, de la arat şi până la treierat, au grijă ca bobul de grâu să crească sănătos, pentru ca din făina lui să se facă pâinea cea mai bună. Şi care nu şi-au pierdut priceperea de a da şi astăzi producţii record, atrăgând atenţia generaţiei actuale că producţiile record anunţate ca fiind obţinute în cadrul fostului CAP Scorniceşti nu erau minţite, erau chiar adevărate. În acest an, ziua în care a fost organizată sărbătoarea, 31 august, a coincis şi cu Ziua Limbii Române. Iar dacă mai spunem că anul acesta, 2018, este anul Centenarului Marii Uniri, se înţelege că ediţia cu numărul XXIV a sărbătorii de la Scorniceşti a avut şi o puternică semnificaţie patriotică, lucru subliniat şi de primarul Ion Prioteasa, care a reamintit tuturor celor prezenţi că manifestarea din acest an este dedicată Centenarului şi Limbii Române.

         Un adevărat cult al pâinii este întreţinut la Scorniceşti, locuitorii din acest oraş aplecându-se cu sfinţenie în faţa „pâinii noastre cea de toate zilele”, ei, împreună cu toţi românii,  descoperind în rugăciunea împărătească un motiv în plus care să-i susţină întru venerarea zilnică a pâinii. Chiar dacă nu mai e ce a fost odată, când ţinea trei zile, chiar şi o săptămână, acum fiind redusă la o singură zi, Sărbătoarea Pâinii reuşeşte să trezească în sufletele localnicilor aceeaşi puternică dispoziţie care le permite să recepţioneze întreaga încărcătură spirituală a sărbătorii şi să trăiască la maximum bucuriile oferite prin programul artistic alcătuit de organizatori. Aceştia, beneficiind de ajutorul financiar al unor sponsori, principalul fiind „Premium Porc Group” Negreni, au putut să aducă pe scena din centrul oraşului nume consacrate ale muzicii populare româneşti, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican sau Petrică Mâţu Stoian. Alături de aceştia, cu nimic mai puţin talentaţi, au evoluat şi o serie de artişti locali, între care am remarcat din nou verva deosebită a lui Claudiu Ene, aplombul recunoscut al căluşarilor din Scorniceşti, sau ţinuta scenică extrem de agreabilă a copiilor din Ansamblul Folcloric „Zestrea Poboranilor” din comuna Poboru, susţinuţi ca întotdeauna de inimosul primar Iulian Bărăscu.

        Un moment deosebit al manifestării l-a constituit premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Au urcat pe scenă, în aplauzele tuturor, mai multe familii precum Dumitrana, Şerban, Stancu, Voica, Diaconescu, Săndulescu, Albăstroiu, Constantinescu, Mitrache, Anghel, Marinescu, Pârvu, Moraru, Stanciu etc, circa 20 de familii care au fost desemnate ca modele pentru tânăra generaţie. Premiile le-au fost înmânate de către viceprimarul Daniel Tudor, iar inspiratul prezentator Romică Preoteasa nu a scăpat prilejul să remarce că momentul respectiv poate fi interpretat şi ca un omagiu pe care Consiliul Local şi Primăria Scorniceşti îl aduc familiei tradiţionale.   

         În sfârşit, remarcăm că Sărbătoarea Pâinii, ediţia XXIV, de la Scorniceşti, nu a mai avut şi o încărcătură politică. Nu am văzut pe nimeni din conducerea judeţului urcând pe scenă şi declarându-se alături de primar şi de scorniceşteni. Dacă acest lucru ar putea fi de înţeles, având în vedere apartenenţa politică a primarului Ion Prioteasa (PNL), atunci este oarecum în nefirescul lucrurilor prezenţa extrem de discretă a câtorva lideri locali ai PNL, pierduţi prin mulţime, ca şi absenţa preşedintelui PNL Olt, Liviu Voiculescu; ca să nu mai spun că nici de la centru nu a fost nimeni. Anul trecut, cu aceeaşi ocazie, au fost la Scorniceşti Ludovic Orban, preşedintele naţional al PNL, regretatul Costel Moisescu, preşedintele de atunci al PNL Olt, precum şi parlamentarii liberali de Olt, Siminica Mirea şi Gigel Ştirbu. Acum… O sărbătoare puţin mai tristă din acest punct de vedere.