Având la conducere un primar liberal în persoana silvicultorului, economistului şi farmacistului ( trei în unu!), Marian Pistol, şi un Consiliu Local în care nu mai puţin de 7 consilieri, din 11, sunt de la PNL, comuna Osica de Jos răsare viguros din ceţurile anonimatului şi subdezvoltării, revendicându-şi un loc sub soare care să o înscrie ferm pe harta prosperităţii. Revenind după mai bine de un an de zile de la primul nostru interviu cu d-l primar, ceea ce ne-a atras atenţia de la bun început a fost noul sediu al Primăriei. O realizare de care d-l primar s-a arătat foarte mândru. Şi l-am înţeles, aducându-ne în minte imaginea cu vechiul sediu – o clădire veche, cu pereţi scorojiţi, cu sobe crăpate, mobilier uzat şi oameni care, lucrând în asemenea condiţii, mi-au apărut ca lipsiţi de aplomb, făcându-şi treaba sub impulsul fad al unei rutine incolore şi insipide. Acum, aceeaşi clădire era totuşi alta. Totul era nou, complet renovat şi trăda inspiraţie şi bun gust în amenajarea şi dotarea cu mobilier a birourilor, în alegerea materialelor, a ornamentelor şi culorilor. Iar despre oameni… nu mai vorbim! Se vedea pe feţele dumnealor că se simt bine în casă nouă (în paranteză fie spus, un maliţios ar putea să adauge: da, mai ales de când le-au crescut salariile).
Am fost invitaţi în sala de consiliu. La un moment dat, privind pe fereastră, d-l primar ne-a satisfăcut curiozitatea şi ne-a spus că ceea ce vedeam este baza sportivă pe care joacă echipa de fotbal a comunei şi unde se desfăşoară şi alte competiţii sportive, antrenând întreg tineretul amator de mişcare şi spectacol sportiv. A fost reabilitată recent, dotată cu tribune, vestiare, apă caldă etc. Dar curiozitatea noastră s-a manifestat în mai multe direcţii, aşa că d-l primar a trebuit să ne pună la curent cu tot ce s-a mai întâmplat pe linie de administraţie în ultimul an. Aşa am aflat că proiectul de asfaltare, prin PNDL-1, a unor drumuri comunale în lungime totală de 2,7 km, este executat până acum în proporţie de 70%, finalizarea fiind prevăzută în toamna acestui an. Din păcate, comuna Osica de Jos este una dintre cele patru unităţi administrative din judeţul Olt (celelalte sunt Drăgăneşti Olt, Milcov şi Dobreţu) care n-au primit finanţare prin PNDL-2, motivul invocat referindu-se la numărul de locuitori, sub 2000. Totuşi. d-l primar Marian Pistol este optimist şi speră că până la urmă va primi şi Osica de Jos finanţare pentru proiectul de canalizare, care este depus.
Al doilea mare proiect pentru comuna Osica de Jos este cel de introducere a gazelor, pentru care s-a realizat Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic, urmând ca în martie să înceapă licitaţia. Un alt proiect, care a fost depus, se referă la modernizarea a 10,5 km de drumuri de exploataţie agricolă. De asemenea, a pregătit documentaţia pentru accesarea de fonduri europene în vederea reabilitării integrale a Şcolii Gimnaziale. Totodată, este în faza a doua cu proiectul pentru amenajarea barajului piscicol. În colaborare cu un orăşel din Bulgaria, va reabilita acest lac de acumulare în suprafaţă de 5,6 ha şi speră ca va crea aici un important punct de agrement şi pescuit sportiv, care va atrage turişti în comună. În finalul discuţiei noastre, d-l primar ne-a vorbit şi despre cel mai important eveniment anual din comună: Ziua Comunei Osica de Jos, sărbătorită pe 15 august. Dacă la prima ediţie, din 2016, a fost cum a fost, ediţia din 2017 l-a surprins şi pe d-lui prin numărul mare de participanţi, peste 2000. Bineînţeles, în anul de graţie 2018, anul centenarului Unirii, sărbătoarea va fi cu atât mai grandioasă.