Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România?

0
477

România trece la ora de vară 2022 la finele lunii martie. Mai exact, în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, ceasurile se vor da cu o oră înainte. Practic, ora 3.00 va deveni ora 4.00, odată cu trecerea la ora de vară 2022.

Se mai spune că în noaptea în care ceasurile se dau înapoi este cea mai scurtă zi din an, în care se doarme și mai puțin, în contextul în care ziua va avea doar 23 de ore. Sursa citată menționează că în perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă.

În ceea ce privește scopul pentru care anual se trece la ora de vară, se are în vedere creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Această modalitate este avantajoasă în special pentru agricultură, însă ora standard este cea de iarnă.

Ora de vară 2022. Răsturnare de situație. Când se schimbă, de fapt, ora?

Ideea de oră de vară apărut încă din 1784, atunci când americanul Benjamin Franklin menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Pe de altă parte, ideea orei de vară i-a fost ulterior atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson. Acesta a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Prima oară, schimbarea orei a fost aplicată în perioada Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa, iar prima țară care a introdus-o a fost chiar Germania. Au urmat apoi Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Menționăm faptul că în Europa, trecerea la ora de vară se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Pe de altă parte, din cauza diferențe de fus orar, schimbarea nu are loc simultan, iar în anumite țări, trecerea la ora de vară se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Ora de vară 2022. Răsturnare de situație. Când se schimbă, de fapt, ora?

Ora de vară 2022. În România însă, schimbarea a venit mult mai târziu spre deosebire de alte țări. Ora de vară a fost introdusă prima dată în anul 1932, aducând beneficii în domeniul agriculturii. Trebuie menționat și faptul că spre deosebire de lumina artificială, cea naturală  este un stimulator al tonusului fizic și psihic. În același timp, odată cu trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

Trecerea la ora de vară sau la ora de iarnă aduce însă și câteva dezavantaje. Există o serie de repercursiuni asupra psihicului, dar și asupra sănătății populației, pe care unele persoane le resimt.

Spre exemplu, trecerea la ora de vară 2022 poate perturba ceasul biologic. Totodată, pot exista și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Ora de vară 2022. Răsturnare de situație. Când se schimbă, de fapt, ora?

În unele cazuri se mai întâmplă ca trecerea la ora de vară să scadă vigilența și poate accentua oboseala. Studiile realizate de-a lungul anilor au demonstrat faptul că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Un studiu realizat în Australia spre exemplu a demonstrat că numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului. Alte studii internaționale au mai arătat că după trecerea la ora de vară au avut loc și mai multe accidente rutiere decât în mod normal, în contextul în care a fost favorizată oboseala, iar unele persoane s-au confruntat și cu o lipsă de atenție care părea a fi inexplicabilă.

Sursă: capital.ro