Oltul a pierdut trofeul „Căluşul Românesc”

0
1050

Marele trofeul al celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Național „Căluşul Românesc” a fost câștigat de călușarii din localitatea Găești, județul Dâmbovița.

Cea de a XIX-a ediţie a „Căluşului Românesc” s-a desfăşurat  la Slatina în perioada 6 – 10 iunie 2017. Spectacolele oferite de căluşari au avut loc pe scena amplasată în aer liber, pe esplanada municipiului Slatina. Călușarii au cucerit oraşul nostru  oferind slătinenilor numeroase  spectacole demonstrative. Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului «Căluşul Românesc» a adunat  formaţii din 15 judeţe ale ţării: Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi din 57 de localități din Olt.

Județul nostru a pierdut Marele Trofeu al Festivalului însă, Căluşul Românesc a adus municipiul Slatina din nou în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare număr de persoane care au jucat  împreună călușul, precum și recordul pentru numărul mare de participanţi. Peste 1.000 de căluşari au jucat căluşul pe esplanada municipiului Slatina, iar peste 2.500 de copii şi elevi au participat la ediţia din acest an a festivalului. Dacă la prima ediţie a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” desfăşurată în anul 1998 participau 250 de concurenţi, la ediţia din acest an numărul participanților a fost de ordinul miilor.

La sfârşitul anului 2005, Căluşul a primit recunoaştere la nivel mondial, fiind inclus de către UNESCO pe lista patrimoniului imaterial universal. Datorită acestei includeri pe lista patrimoniului imaterial universal, Căluşul a ajuns să fie recunoscut drept un simbol identitar, o notă distinctivă a românilor.