Olt: Ziua Internaţională Anticorupție, sărbătorită prin interacţiune directă cu cetăţenii

0
267

Cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție, sărbătorită anual la data de 9 decembrie, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) prin Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Olt a desfășurat o acţiune de informare, cu privire la infracţiunile de corupţie, modalităţile de sesizare a acestora, competenţele şi atribuţiile instituţiei, prin care s-a dorit atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel.

Vineri, 7 decembrie, în zonele cu trafic ridicat de pe raza municipiilor judeţului Olt, reprezentanţi ai Direcției Generale Anticorupție- Serviciul Județean Anticorupție Olt, Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, Inspectoratului de Poliție Județean Olt și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au distribuit cetățenilor flyere cu mesaje având drept scop conştientizarea cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie. Activităţi de promovare a imaginii şi activităţii DGA au fost desfăşurate atât cu cadrele cât şi cu persoanele care accesează serviciile Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, pe linie de înmatriculări vehicule şi examinări, eliberare paşapoarte, dar şi cu cele ale Consiliului Judeţean Olt – Evidenţă a Persoanelor.

În scopul prevenirii unor fapte de corupţie care pot apărea în relația cu lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru formarea unei atitudini anticorupție și a unui comportament responsabil în rândul angajaților școlilor de șoferi şi cursanţilor acestora, prin informațiile prezentate lor, s-a urmărit conştientizarea cu privire la atitudinea ce trebuie adoptată faţă de faptele de corupţie, consecinţele implicării în astfel de fapte și modalitățile de sesizare a acestora.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Call-Center Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0249/431002, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Olt, precum şi la adresa de e-mail  olt.dga@mai.gov.ro, se arată într-un comunicat de presă remis de DGA-SJA Olt.

Ziua Internaţională Anticorupţie a fost stabilită a fi pe 9 decembrie, de către Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei şi reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparenţei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi. Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.