După 3 ani de luptă în instanță împotriva nu numai a unui liceu, ci împotriva întregului sistem de educație, elevului Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, actual student în anul II la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, a câștigat procesul intentat Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt.
Tribunalul Olt a admis, în cursul zilei de astăzi, 07.06., cererea de chemare în judecată în contradictoriul cu Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt și a dispus anularea tuturor sancțiunilor disciplinare aplicate elevului, obligând liceul și la plata unor despăgubiri însemnate. „Obligă pârâtul Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt la plata sumei de 2.231 lei, cu titlu de daune materiale, și la plata sumei de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale, către reclamant” se arată în hotărârea instanței.
Contactat de către reporterul nostru, studentul Ionuț-Andrei COCÎRLĂU a precizat că: „Am văzut și eu soluția instanței de judecată, aștept să apară motivarea. Sunt fericit că după mai bine de 3 ani de zile s-a făcut dreptate – s-a constatat nevinovăția mea” a declarat pentru Revista Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului.
Dosarul care a avut ca obiect principal anularea sancțiunilor disciplinare a fost trimis spre rejudecare de către Curtea de Apel Craiova, iar de 1 an și jumătate s-au administrat probe care au fost în măsură a constata nevinovăția elevului. În acest dosar, Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt a avut nevoie de 2 avocați pentru a-i face față unui student, care s-a apărat de unul singur.
„S-a dus o luptă bazată pe non-dovezi și ascunderea realității, nedemnă pentru un cadru de învățământ. S-a făcut uz și abuz de gradul de inferioritate al elevului în raporturile cu cadrele școlare. Corpul profesoral a avut la baza sancțiunilor disciplinare aplicate un probatoriu ignorant în circumstanțierea reclamantului și amplificat în mod nejustificat în acuzarea acestuia. Situația nu a fost inițial conflictuală, dar a căpătat acest caracter prin defectuoasa administrare a cadrelor didactice. Practic, cadrele didactice au fost cele care au amplificat situația de fapt, i-au dat conotației conflictuală mult peste cele întâmplate în realitate” afirmă studentul în cadrul interviului acordat.
Privitor la daunelor morale, acesta ne-a explicat că a avut multiple probleme de sănătate care s-au datorat stresului la care a fost supus și este justificat acest cuantum, însă nu vrea să se îmbogățească, dorind ca o parte din aceste despăgubiri să le doneze. „Copiilor care au o situație precară și nu pot să-și continue studiile le voi dona o parte din despăgubirile obținute” a precizat studentul.
Hotărârea Tribunalului Olt nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Sursa: semnalulora.wordpress.com