OLT: ŞI-AU CERUT BANII ÎNAPOI PENTRU MEDICAMENTELE CUMPĂRATE ÎN SPITAL

0
989

Spitalul Județean de Urgență Slatina a decontat în ultimul an și cinci luni doar șapte rețete bolnavilor internați, după ce aceștia și-au cumpărat medicamentele cu banii din buzunar.

Conducerea unității spitalicești susține că doar șapte pacienți au depus cereri la externare pentru decontarea contravalorii rețetelor pe care le-au cumpărat pe perioada cât au fost internați.  În anul 2020, trei pacienți au solicitat banii pe medicamentele cumpărate pe durata internării, iar în anul 202l, până la data prezentei adrese, patru pacienți. Medicamentele decontate sunt : în anul 2020 – Detralex, Ketoprofen, Vessel, Urisan, Albumină umană, iar în primele cinci luni din 2021- Voriconazol, Virolex, Aciclovir și Virgan. În anul 2020, suma decontată pe spital pentru aceste cazuri a fost de 1.124 RON, iar în anul 2021, până la data prezentei adrese, a fost de 9.878,37 RON, se arată în răspunsul dat de managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Angela Nicolae, la solicitarea Gazeta Oltului.

Numai în anul 2020 au fost externați 25.994 de pacienți.

Potrivit legii bolnavii care își cumpără medicamente sau efectuează investigații paraclinice pe care le plătesc în perioada spitalizării au dreptul să ceară banii înapoi, însă mulți dintre bolnavi fie nu cunosc acest drept, fie nu mai vor să-și recupereze banii cheltuiți în spital pentru tratament.

Pentru a-şi putea recupera banii cheltuiţi pe medicamente, bolnavii trebuie să primească o recomandare de la medicul curant aprobată de şeful secţiei, dar şi de managerul spitalului, însă trebuie să deţină şi bonurile fiscale de la farmacie.

Dosarul întocmit însoţit de o cerere se depune la secretariatul unităţii spitaliceşti, urmând ca după analizarea atentă a actelor, pacientul să-şi primească banii înapoi.