Olt: Marfă expirată în magazine alimentare și cântare neverificate metrologic

0
515

Produse alimentare expirate și cântare neverificate metrologic. Acestea sunt doar o parte dintre neregulile descoperite de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Olt în urma unor controale desfășurate la comercianții din județ.

Comisarii CJPC au efectuat, în ultima perioadă, controale la 75 de operatori economici care comercializează alimente specifice Sărbătorilor de Iarnă, carne preambalată, produse zaharoase, ciocolată şi produse din ciocolată sau produse de patiserie.

În urma acestor controale la mai mult de jumătate dintre comercianții verificați au fost constate abateri de la legislația privind protecția consumatorilor. Potrivit șefului CJPC Olt, comisarul șef adjunct Angelica Filotie, principalele deficiențe constatate se referă la: comercializarea de produse alimentare cu data durabilității depășită; informațiile furnizate de aparatul de măsură nu sunt vizibile și clare pentru consumatori; folosirea de aparate de măsură (cântar) neverificat metrologic; neindicarea pe eticheta de prezentare a produsului de patiserie a faptului că, produsul finit provine din produs congelat; neafișarea prețurilor în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit; neafișarea la loc vizibil a codului unic de înregistrare la registrul comerțului din care să rezulte obiectul de activitate pe care îl desfășoară,  a orarului de funcționare și a denumirii unității; neafișarea orarului de funcționare. Pentru aceste deficiențe comisarii CJPC Olt au aplicat 54 de amenzi în valoare de 48.000 lei şi şase avertismente.