OLT: DATORNICI LA BUGETUL DE STAT, EXECUTAȚI SILIT

0
558

Sute de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt, depăşesc 8,3 miliarde ROL. Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei și alocație de plasament.

Potrivit directorul executiv al AJPIS Olt, Maria Bubulincă, datoriile primilor cinci beneficiari de prestaţii sociale către bugetul statului însumează 40.886 RON (adică aproape 410 milioane ROL).

Astfel, în topul datornicilor, primul loc este ocupat de un beneficiar de prestaţii sociale din  care are de returnat statului 9.820 RON Pe locul doi se situează un beneficiar de prestaţii sociale care are de returnat 9.136 RON. Urmează un beneficiar cu o datorie de 8.838 RON. Locurile patru și cinci sunt ocupate de doi beneficiari de prestaţii sociale care au de returnat statului 6.768 RON, respectiv 6.324 RON.

Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat, fie că este vorba de alocaţie de stat, de creşterea a copilului, ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei, sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale (AJPIS) Olt. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Trebuie precizat faptul că datornicii au  la dispoziţie, potrivit legii, şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, fără a plăti dobânzi şi penalităţi.

Recuperarea lor se face în mod direct prin achitare în contul AJPIS Olt sau casieria instituției. Neachitarea în termenul legal de 180 de zile atrage transmiterea acestor debite către instituția competentă spre executarea silită, în speță AJFP Olt.

La începutul lunii ianuarie 2021, AJPIS Olt avea un număr de 898 debitori care sunt dați spre executare silita la ANAF, creanțele ridicându-se la suma de 831.859 lei.