OFICIAL. Alro închide fabrica de alumină de la Tulcea

0
209

Din cauza prețurilor prohibitive la energie electrică și gaze naturale, Alro Slatina va suspenda temporar producția de alumină din fabrica de la Tulcea. Astfel, 500 de angajați de la Tulcea urmează să fie disponibilizați.

Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția preturilor produselor energetice o va permite.

ALUM va continua să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare și operațiuni de logistică a aluminei și, de asemenea, va demara acțiuni de reparații și mentenanță a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producției de alumină atunci când piața o va permite.

„ALUM, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în fața altor rafinării de alumină europene și internaționale, care beneficiază de avantaje locale. Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialiști pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți”, au anunțat reprezentanții Alro.

Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a precizat că explozia prețurilor la electricitate și gaze naturale a avut un impact negativ asupra costurilor de producție.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO. Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a declarat Gheorghe DOBRA, director general ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.

Reprezentanții Alro au anunțat că prețul gazelor naturale pe piața din România a crescut de zece ori – de la 18 EUR/MWh în T1 2021, cotația pentru T4 2022 a atins și depășit 180 EUR/MWh. Totodată, prețul energiei electrice pe piața locală a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, la o cotație pentru T4 2022 ce a atins și depășit nivelul de 500 EUR/MWh.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

Grav este că, în prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și gaze naturale.

ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

Lider de sindicat: Zile negre peste ALRO

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, anunță că vin zile negre peste Alro. Sindicalistul a spus că Alro va da afară peste 1.200 de angajați, până la finalul anului.

Zile negre  peste ALRO S.A. Măsurile de concediere colectivă pe care le anunțam acum câteva săptămâni se pun în practică deja la ALRO. Astăzi conducerea întreprinderi a anunțat că peste 100 de angajați vor fi concediați în următoarele două săptămâni. Se dorește ca și concedierea celor peste 100 de angajați să se facă în mod amiabil (prin înțelegerea părților). Concedierile colective nu se vor opri aici și vor continua până la sfârșitul anului urmând ca ALRO S.A să concedieze peste 1.200 de oameni, mai mult decât jumătatea personalului care îl are acum. Nepăsarea Guvernului la problemele industriei românești va duce la falimentarea multor entități industriale și sărăcirea populației trimițând muncitorii în sărăcie. Iată că Guvernul României își îndeplinește cu succes obligațiile care și le-au asumat față de Uniunea Europeană, dar cu ce sacrificii? Ne întrebăm cu mare îngrijorare când va lua sfârșit și se vor termina măsurile dezastroase  care se iau împotriva industriei și a poporului român (scumpirea energiei electrice, gazelelor, benzinei și motorinei, produselor alimentare , etc). Ne este foarte clar că avem de a face cu un Guvern care nu poate proteja populația și industria României , un Guvern care a eșuat ducând țara către un dezastru de nedescris”, a transmis Constantin Popescu într-un comunicat de presă.

foto:arhivă