Ochi chinezești la Deveselu. Sistemele de supraveghere din China, interzise în SUA și UK, veghează unitățile Armatei Române

0
243

Echipamente de supraveghere chinezești suspectate de spionaj în SUA și Marea Britanie sunt folosite de Armata Română în puncte strategice. Europa Liberă le-a identificat în zeci de unități militare, însă Ministerul Apărării dă asigurări că sistemele de supraveghere sunt securizate. Aceleași tehnologii sunt folosite de sute de instituții din România, inclusiv SRI, poliție, jandarmerie, vămi, prefecturi sau în Palatul Parlamentului, la Senat.

Pe 16 ianuarie 2024, puțin după ora prânzului, un angajat al Unității Militare 01871 de la Deveselu a accesat platforma de achiziții publice din România.

În câteva minute, militarul a cumpărat pentru instituția la care lucrează componente pentru sistemul de supraveghere video a unității – switch cu opt porturi și două camere video capabile să filmeze cu infraroșu până la 150 de metri.

Dispozitivele au fost livrate de o firmă din București și sunt folosite pentru supravegherea video a uneia dintre cele mai importante unități militare din țară, unde se află scutul antirachetă NATO de la Deveselu, în județul Olt din sudul României.

Cele două echipamente de supraveghere cumpărate pe 16 ianuarie din birourile Armatei Române de la Deveselu sunt produse de Hikvision, o companie chineză controlată în mod direct de regimul comunist de la Beijing.

Hikvision și Dahua – alt mare producător chinez de echipamente de supraveghere – vând de mai mulți ani în România echipamente de supraveghere video. În 2021, erau instalate aproape 200.000 de dispozitive Hikvision și Dahua conectate la internet – camere de supraveghere IP (internet protocol), DVR-uri (dispozitive care stochează imaginile), videointerfoane etc.

România era a opta piață de desfacere din lume a producătorilor chinezi. În Uniunea Europeană, era pe primul loc.

Ambele companii chineze sunt interzise în Statele Unite din motive de securitate, iar în țări precum Marea Britanie sau Australia, instituțiile guvernamentale au cerut înlăturarea camerelor de supraveghere ale Hikvision și Dahua – chiar și cele folosite offline – din motive de securitate națională.

Printre suspiciunile oficialilor americani sau britanici s-a numărat și aceea că persoane din exterior – chiar din afara țării – ar putea accesa imaginile surprinse și stocate de tehnologiile celor două companii. Atât Hikvision, cât și Dahua au negat acuzațiile.

Recent, SBU – serviciul ucrainean de securitate – a dezvăluit că Rusia s-a folosit de camerele montate în Ucraina ale celor doi producători pentru a avea imagini live din țara vecină, în timpul războiului.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Hikvision susține că „analiza tehnică a produselor Hikvision nu a indicat niciodată că acestea reprezintă o amenințare de securitate pentru nicio țară sau regiune.”

„Camerele Hikvision sunt conforme cu legile și reglementările aplicabile din România și UE și sunt supuse unor cerințe stricte de securitate”, ne-a transmis un purtător de cuvânt al producătorului chinez.

Dahua nu a răspuns solicitării noastre.

Sursă: romania.europalibera.org